Μια νέα έκθεση στις βιβλιοθήκες Bodleian της Οξφόρδης αναλύει τη διαχρονική γοητεία της μαντείας, της τέχνης που μας επιτρέπει να προβλέπουμε το μέλλον.
Η αραχνομαντεία
Στο Καμερούν, οι Mambila εφαρμόζουν μια μοναδική μορφή μαντείας που σίγουρα θα προκαλέσει αμηχανία στους αραχνοφοβικούς. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση «καρτών» που μοιάζουν με ταρώ, μέσω των οποίων τίθενται ερωτήσεις. Στη συνέχεια, μια ταραντούλα βγαίνει από μια τρύπα στο έδαφος για να επιλέξει μια κάρτα και να προσφέρει καθοδήγηση.
Αυτή η μορφή μαντείας είναι μια από τις ειδικότητες του Ντέιβιντ Ζέιτλιν, καθηγητή ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εκπαιδευτεί από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών του και έχει γίνει πλήρως μυημένος στη διαδικασία της αραχνογνωσίας.
Αναζήτηση συμβουλών
Ο Ζέιτλιν είναι συν-επιμελητής της έκθεσης με τίτλο «Οιωνοί, χρησμοί και απαντήσεις», η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις βιβλιοθήκες Bodleian. Η έκθεση εξερευνά τις διάφορες πρακτικές μαντείας και πρόβλεψης του μέλλοντος σε όλη την ιστορία και σε διάφορους πολιτισμούς.
Σύμφωνα με τον Ζέιτλιν, η πανδημία του COVID-19 αύξησε το ενδιαφέρον για τις προφητείες, κυρίως μέσω της δημοφιλίας των διαδικτυακών αναγνώσεων ταρώ και άλλων μορφών μαντείας, με ιδιαίτερη απήχηση στο TikTok. «Οι άνθρωποι αναζητούσαν εναλλακτικές πηγές συμβουλών», δήλωσε.
«Οι άνθρωποι ρωτούσαν: Μου λέτε τι θα συμβεί στη χώρα, αλλά θέλω να ξέρω αν θα είμαι καλά», πρόσθεσε. Η συν-επιμελήτρια Δρ Μισέλ Αρόνεϊ, η οποία ειδικεύεται στην αστρολογία του 17ου αιώνα, συμφώνησε με τον Ζέιτλιν σχετικά με την κοινή αναζήτηση καθοδήγησης.
«Τα ερωτήματα που εξετάζουμε είναι παρόμοια», ανέφερε. «Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία; Ποιον πρέπει να παντρευτώ; Μπορώ να εμπιστευτώ τον σύζυγό μου;» Η αναζήτηση καθοδήγησης είναι έντονη, αλλά δεν σχετίζεται πάντα με την επιθυμία να μάθουμε ακριβώς τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Αρχαία παράδοση
Η πίστη στη μαντεία δεν περιορίζεται μόνο στο παρελθόν, όπως αποδεικνύουν τα εκθέματα της έκθεσης. Δίπλα σε 3.000 ετών μαντεία από την Κίνα και σκονισμένα γκριμουάρ, υπάρχουν και σύγχρονα παραδείγματα, όπως μια πλαστική μαγική μπάλα.
Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα εντυπωσιακό, φωτισμένο χειρόγραφο για τη γεωμαντεία, που ανήκε στον βασιλιά Ριχάρδο Β’, καθώς και ένα βιβλίο της Joan Quigley, που υπηρέτησε ως επίσημη αστρολόγος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν. Ο Ζέιτλιν παρατήρησε ότι «ισχυροί άνθρωποι πάντα χρησιμοποιούσαν μάντεις και μαντεία». Έφερε ως παράδειγμα τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος χρησιμοποιούσε τη βιβλιομαντεία για να καθοδηγείται, ανοίγοντας τυχαία τη Βίβλο και διαλέγοντας ένα εδάφιο.
Νωρίτερα φέτος, το Fox News φιλοξένησε την Πόλα Ρόμπερτς, μια μέντιουμ από την Αγγλία, η οποία έκανε μια ανάγνωση καρτών ταρώ για τον Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας μια «αίσθηση απώλειας» κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ωστόσο, ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν.
Η μαντεία στην εποχή της επιστήμης
«Θα μπορούσε να φαίνεται παράξενο για κάποιους να πιστεύουν στη μαντεία σε μια εποχή που κυριαρχεί η επιστήμη», δήλωσε ο Ζέιτλιν. «Η επιστήμη μας παρέχει γενικές πληροφορίες για τον πληθυσμό, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει σε προσωπικά ερωτήματα. Εδώ έρχεται η μαντεία, εμβαθύνοντας σε προσωπικά ζητήματα και παρέχοντας καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουμε σε συγκεκριμένες καταστάσεις».
@analabod Instagram & YouTube @analabod Personal readings available 🩵 #tarotreading #pickacrystal #lovereading ♬ State Lines – Novo Amor
Τα εκθέματα προέρχονται από τα αρχεία του Bodleian και άλλες συλλογές σε μουσεία και πανεπιστήμια της Οξφόρδης, περιλαμβάνοντας και ένα σκίτσο της παλάμης του Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παλαμιστική.
Ο Ζέιτλιν και η Αρόνεϊ έχουν επίσης συγγράψει ένα βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση, με τίτλο Divination: Oracles & Omens, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Όσον αφορά το ερώτημα αν οι σημερινοί ηγέτες συμβουλεύονται μεθόδους μαντείας, ο Ζέιτλιν δήλωσε: «Θα με εξέπληττε αν δεν το έκαναν. Πιστεύω ότι όλοι τους θα το αρνούνταν, αλλά ίσως το μάθουμε αργότερα μέσα από τα απομνημονεύματά τους».