Η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία ζήτησε την αφαίρεση ενός βιντεοπαιχνιδιού από το Steam, το οποίο προσομοιώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η απόφαση αυτή προήλθε από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προγραμματιστή του παιχνιδιού.
Το παιχνίδι «Fursan al-Aqsa: The Knights of the Al-Aqsa Mosque» κυκλοφόρησε το 2022 και ακολουθεί τον Ahmad al-Falastini, έναν φανταστικό Παλαιστίνιο φοιτητή που αναζητά εκδίκηση για τη δολοφονία της οικογένειάς του και τα βασανιστήρια που υπέστη στη φυλακή από Ισραηλινούς στρατιώτες.
Η πρόσφατη ενημερωμένη έκδοση του παιχνιδιού, με τίτλο «Operation al-Aqsa Flood», κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα και περιλαμβάνει σκηνές όπου μαχητές εισβάλλουν στη στρατιωτική βάση Re’im του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μηχανοκίνητα αεροσκάφη και φορώντας πράσινες κορδέλες στο μέτωπο. Οι παίκτες καλούνται να πολεμήσουν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.
Η Valve Corporation, ιδιοκτήτρια του Steam, δήλωσε ότι αφαίρεσε το παιχνίδι κατόπιν αιτήματος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής μονάδας διαδικτυακής παραπομπής, επισημαίνοντας ότι συμμορφώνεται με τους τοπικούς κανονισμούς, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η παρέμβαση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας
Από το 1999, με την κυκλοφορία του Counter Strike, οι παίκτες παγκοσμίως έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ τρομοκρατών και αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, συμμετέχοντας σε συγκρούσεις σε διάφορες τοποθεσίες. Παρόμοια παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής Συμμάχων ή δυνάμεων του Άξονα, ΗΠΑ ή Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών.
Το παιχνίδι παραμένει διαθέσιμο στο Steam σε πολλές χώρες, αν και στη Γερμανία και την Αυστραλία ισχύουν περιορισμοί ηλικίας. Ορισμένοι gamers και άτομα του χώρου υποστηρίζουν ότι οι διαμαρτυρίες γύρω από το παιχνίδι το έχουν προωθήσει περισσότερο παρά το έχουν δαιμονοποιήσει, ενώ οι χρήστες δεν φαίνεται να θεωρούν τα γραφικά ή το gameplay ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.
Ο προγραμματιστής υπερασπίζεται το έργο του
Ο Νιντάλ Νίτζμ, προγραμματιστής του παιχνιδιού και Βραζιλιάνος παλαιστινιακής καταγωγής, χαρακτήρισε το παιχνίδι ως πολιτική διαμαρτυρία και όχι ως υποστήριξη της Χαμάς. Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, τόνισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντιστέκονται στην κατοχή, αποφεύγοντας την προπαγάνδα. «Το gameplay είναι σκόπιμα περιορισμένο», δήλωσε ο Νίτζμ, προσθέτοντας ότι οι παίκτες αποτυγχάνουν στην αποστολή αν βλάψουν άοπλους πολίτες.
Ο Νίτζμ εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τα διπλά πρότυπα της Δύσης, επισημαίνοντας παιχνίδια όπως το «Call of Duty: Black Ops 6», που επιτρέπουν στους παίκτες να προσομοιώνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του ιρακινού λαού. «Δεν κατηγορώ τη Valve ή το Steam. Η ευθύνη ανήκει στη βρετανική κυβέρνηση και τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που ενοχλήθηκαν από ένα βιντεοπαιχνίδι. Με τη λογική τους, το Call of Duty: Black Ops 6 θα έπρεπε επίσης να απαγορευτεί», πρόσθεσε.
«Καθώς παίζεις ως Αμερικανός στρατιώτης και πηγαίνεις στο Ιράκ για να σκοτώσεις Ιρακινούς πολίτες, είναι προφανές ότι βλέπουμε διπλά μέτρα», κατέληξε ο Νίτζμ.