Την Παρασκευή, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νέου νομοσχεδίου που επιδιώκει να νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη ευθανασία, ανοίγοντας τον δρόμο για εκτενείς συζητήσεις γύρω από αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της παρηγορητικής φροντίδας στη χώρα.
Η ψηφοφορία για την ευθανασία
Μετά από έντονες συζητήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, 330 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου «Ενήλικες που νοσούν σε τελικό στάδιο (Τέλος της Ζωής)», ενώ 275 ψήφισαν κατά, σύμφωνα με την Reuters.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι διανοητικά ικανοί ενήλικες που πάσχουν από ανίατες ασθένειες στην Αγγλία και την Ουαλία και εκτιμάται ότι έχουν λιγότερους από έξι μήνες ζωής, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα να ελέγχουν το τέλος της ζωής τους, ενώ αντίθετα, οι αντίπαλοι εκφράζουν ανησυχίες ότι οι ευάλωτοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πίεση να επιλέξουν την ευθανασία, φοβούμενοι μήπως γίνουν βάρος για τους άλλους.
Επιπλέον, κάποιοι νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχία ότι δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να εξεταστεί το νομοσχέδιο πριν από την ψηφοφορία.
Uk parliament votes in favour of assisted dying bill at second reading pic.twitter.com/Tib8GxCqEZ
— Reuters World (@ReutersWorld) November 29, 2024
Μια μακροχρόνια διαδικασία συζητήσεων ξεκινά
Η αρχική ψήφος υπέρ του νομοσχεδίου σηματοδοτεί την αρχή μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί περαιτέρω στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, όπου είναι πιθανό να υποστεί τροποποιήσεις.
Η Kim Leadbeater, η Εργατική νομοθέτης που εισήγαγε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλους έξι μήνες. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Βρετανών φαίνεται να υποστηρίζει την υποβοηθούμενη ευθανασία, γεγονός που προσθέτει βάρος στη συζήτηση.