22.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜέση Ανατολή: Οι οικονομικές προκλήσεις στο Ισραήλ και η προοπτική της ειρηνικής...

Μέση Ανατολή: Οι οικονομικές προκλήσεις στο Ισραήλ και η προοπτική της ειρηνικής λύσης

Περίπου 11 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, η οικονομία του Ισραήλ βιώνει σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται στους ορίζοντες κάποια λύση. Αντίθετα, η πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση σε ευρύτερη κλίμακα στη Μέση Ανατολή είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Ο πόλεμος στην περιοχή ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου, όταν δυνάμεις της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 250 άλλους ως ομήρους.

Οι πρόσφατες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, φαίνεται να μην έχουν αποτέλεσμα. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν ήδη απειλήσει με αντίποινα για τις πρόσφατες απώλειες ηγετικών τους προσώπων, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για την πιθανότητα μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι εμπνευσμένες από φόβους αυτοί έχουν οδηγήσει μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι Delta, United και Lufthansa, να αναστείλουν τις πτήσεις προς και από το Ισραήλ.

Στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρει το Associated Press, σχεδόν όλα τα καταστήματα που πωλούν αναμνηστικά είναι κλειστά. Στην υπαίθρια αγορά της Χάιφα, οι έμποροι αναγκάζονται να γυαλίζουν τα προϊόντα τους μπροστά σε άδειους δρόμους. Οι πτήσεις ακυρώνονται, οι επιχειρήσεις κλείνουν, και τα πολυτελή ξενοδοχεία είναι σχεδόν άδεια.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, ισχυριζόμενος ότι η οικονομική ζημία είναι προσωρινή. Ωστόσο, ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς έχει πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ισραηλινή οικονομία, η οποία στο παρελθόν θεωρείτο ισχυρή.

Ειδικοί οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι η καλύτερη λύση για να ανακοπεί αυτή η ζημιά είναι μια κατάσταση κατάπαυσης του πυρός.

«Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου κινδύνου, που σχετίζεται με την ασφάλεια – πόση διάρκεια θα έχει ο πόλεμος, ποια θα είναι η έντασή του και το αν θα υπάρξουν νέες κλιμακώσεις», δήλωσε η Καρνίτ Φλουγκ, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ, που τώρα είναι αντιπρόεδρος έρευνας στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ.

Το συνολικό κόστος του πολέμου μπορεί να φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δαπανηρή ανοικοδόμηση

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές συνέπειες και την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Γάζας, εκτοπίζοντας το 90% του πληθυσμού και αφήνοντας τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων άνεργη. Όλες οι τράπεζες στην περιοχή έχουν κλείσει, και οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Η καταμέτρηση δεν διαφοροποιεί μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Οι συγκρούσεις στη Γάζα και οι καθημερινές επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο έχουν προωθήσει τη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους κατά μήκος των βόρειων και νότιων συνόρων του Ισραήλ, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

Η ισραηλινή οικονομία έχει ανακάμψει από προηγούμενες κρίσεις, περιλαμβανομένων και μικρότερων πολέμων με τη Χαμάς. Ωστόσο, αυτή η μακροχρόνια σύγκρουση έχει επιφέρει μεγαλύτερες πιέσεις, όπως το κόστος ανοικοδόμησης, οι αποζημιώσεις στους οικογένειες των θυμάτων και οι δαπάνες για την εκπαίδευση στρατιωτών.

Η παρατεταμένη διάρκεια των μαχών, σε συνδυασμό με την απειλή επιπλέον κλιμάκωσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Αν και ο τουρισμός δεν αποτελεί το κύριο μοχλό της οικονομίας, οι ζημιές πλήττουν χιλιάδες εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες.

Η «έρημη» Χάιφα

Μια συνηθισμένη μέρα, το άλλοτε πολυσύχναστο λιμάνι της Χάιφα, σημαντικός κόμβος των ισραηλινών εισαγωγών-εξαγωγών, βρέθηκε σχεδόν έρημο.

Λόγω της απειλής από τους Χούτι της Υεμένης, που θέτουν σε κίνδυνο τα πλοία που διασχίζουν τη διώρυγα του Σουέζ, πολλά μεγάλα πλοία έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τα ισραηλινά λιμάνια, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων του λιμανιού. Η ναυσιπλοΐα έχει μειωθεί κατά 16% στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το 2023.

Το 2023, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Ισραήλ ανήλθε περίπου στο 4% του ΑΕΠ.

Η ζημία με αριθμούς…

Ο Τζέικομπ Σεϊνίν, έμπειρος ισραηλινός οικονομολόγος που έχει συνεργαστεί με πολλές κυβερνήσεις, δήλωσε ότι το συνολικό κόστος του πολέμου θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας.

Από τις 38 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η ισραηλινή οικονομία υπήρξε η πιο επιβαρυμένη από το Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όπως ανέφεραν οι αρχές πρόσφατα. Το ισραηλινό ΑΕΠ αναμενόταν να αυξηθεί κατά 3% το 2024, ωστόσο η Τράπεζα του Ισραήλ πλέον προβλέπει ανάπτυξη μόνο 1,5% – και αυτό αν ο πόλεμος τελειώσει φέτος.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από Α+ σε Α, μια κίνηση που ακολούθησε παρόμοιες υποβαθμίσεις από τους οίκους S&P και Moody’s. Αυτή η υποβάθμιση πιθανόν να αυξήσει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.

«Πιστεύουμε ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2025», προειδοποίησε η Fitch, σημειώνοντας την πιθανότητα «σημαντικών πρόσθετων στρατιωτικών δαπανών, καταστροφών υποδομών και συνεχών ζημιών στην οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις».

Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα της χώρας έχει αυξηθεί πάνω από 8% του ΑΕΠ τα τελευταία 12 μήνες, σημαντικά υψηλότερα από το 6,6% που είχε προγραμματιστεί για το 2024. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2023 ήταν περίπου 4% του ΑΕΠ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 46.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την αρχή του πολέμου.

…και τα αδιέξοδα

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και το αυξανόμενο έλλειμμα έχουν αυξήσει την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να τερματίσει τον πόλεμο και να μειώσει το έλλειμμα, κάτι που θα απαιτούσε αντιδημοφιλείς αποφάσεις, όπως αύξηση των φόρων ή περικοπή δαπανών.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει την πρόκληση να διατηρήσει τον συνασπισμό του ενωμένο, ενώ ο σκληρός υπουργός Οικονομικών του, Μπεζαλέλ Σμότριτς, έχει επισημάνει την επιθυμία του να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς.

Η Φλουγκ, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι μη βιώσιμη και ο συνασπισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένων αντιδημοφιλών επιδοτήσεων προς υπερορθόδοξα σχολεία που θεωρούνται σπατάλη.

«Το κοινό θα δυσκολευτεί να αποδεχτεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένες αγαπημένες πρακτικές, εφόσον δεν αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε η Φλουγκ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Σμότριτς δήλωσε ότι η ισραηλινή οικονομία «είναι ισχυρή» και υποσχέθηκε να προσφέρει έναν «υπεύθυνο προϋπολογισμό» που θα καλύψει τις ανάγκες του πολέμου, διατηρώντας παράλληλα τα δημοσιονομικά πλαίσια και προωθώντας τους τομείς ανάπτυξης.

Ο ρυθμός ανεργίας έχει υποχωρήσει κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, φτάνοντας το 3,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το 3,6% τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, αν υπολογιστούν και οι Ισραηλινοί που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας λόγω του πολέμου, το ποσοστό ανεβαίνει στο 4,8%, το οποίο παραμένει χαμηλό σε διεθνές επίπεδο.

Στο μεταξύ, πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, καθώς ιδιοκτήτες και υπάλληλοι κλήθηκαν για στρατιωτική θητεία. Άλλες επιχειρήσεις πειραματίζονται με τις συνέπειες της ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία επιχειρηματικών πληροφοριών CofaceBDI, περίπου 46.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την αρχή του πολέμου, με το 75% αυτών να είναι μικρές επιχείρησεις.

Ακόμα και το εμβληματικό ξενοδοχείο American Colony στην Ιερουσαλήμ, που είναι δημοφιλές μεταξύ πολιτικών, διπλωμάτων και καλλιτεχνών, αναγκάστηκε να απολύσει εργαζομένους και εξετάζει περικοπές μισθών, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπέρκοβιτς, εκπρόσωπο των ιδιοκτητών.

«Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να κλείσουμε για λίγους μήνες», είπε ο Μπέρκοβιτς, «αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα απολύαμε όλο το προσωπικό και θα αφήναμε ανεκμετάλλευτους τους κήπους που αναπτύσσονται εδώ και 120 χρόνια».

Ο Σεϊνίν πρόσθεσε ότι η μόνη διαδικασία που θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομία είναι το τέλος του πολέμου. «Πρέπει να αποφύγουμε την επιμονή και να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση, αλλιώς η οικονομία δεν θα ανακάμψει», προειδοποίησε.

Πηγή: ΟΤ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο