Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως η μεγαλύτερη δημοκρατία της Δύσης, φαίνεται να είναι ταυτόχρονα και η πιο φοβισμένη χώρα, με τους πολίτες της να ζουν σε μια μόνιμη κατάσταση ανησυχίας. Οι φόβοι για φυσικές καταστροφές, πολέμους, αλλά και πολιτισμικές αλλαγές οδηγούν τους Αμερικανούς να αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιθανή «Ημέρα της Κρίσης».
Μια έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) αποκαλύπτει ότι το 51% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή, ενώ το 57% έχει κάνει τουλάχιστον τρεις ενέργειες προετοιμασίας τον τελευταίο χρόνο.
Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση προμηθειών από το 48% των πολιτών, την κατάρτιση σχεδίων επιβίωσης από το 37%, ενώ μόλις το 12% κάνει σχέδια με τους γείτονες και το 14% συμμετέχει σε κοινοτικά σχέδια.
Η προσέγγιση των Αμερικανών επικεντρώνεται στην ατομική ευθύνη, με λιγότερη έμφαση στη συλλογική δράση. Πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν όπλα, προμήθειες και να κατασκευάσουν καταφύγια για να προστατευτούν με τις οικογένειές τους σε περιόδους κρίσης.
Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί προετοιμάζονται για την Ημέρα της Κρίσης.
Αλλά ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτή την εμμονή για τη δημιουργία καταφυγίων;
Ο Ρόμπερτ Κιρς, επίκουρος καθηγητής Ηγεσίας και Διεπιστημονικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και η συνεργάτιδά του Έμιλι Ρέι, προσπαθούν να αναλύσουν το φαινόμενο αυτό στο βιβλίο τους «Be Prepared: Doomsday Prepping in the United States» (2024). Ο Κιρς αναφέρει ότι δεν κάνουν υποθέσεις για την ψυχολογία των ανθρώπων, καθώς ως πολιτικοί επιστήμονες δεν είναι εξοπλισμένοι να αξιολογήσουν τις εσωτερικές σκέψεις και πεποιθήσεις των προετοιμαστών.
«Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που προετοιμάζονται πιστεύουν πραγματικά ότι το τέλος είναι κοντά ή αν απλώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες», λέει ο Κιρς, προσθέτοντας ότι δεν έχουν σαφή εικόνα αν το «τέλος» είναι πράγματι κοντά.
Ετοιμότητα: Η προστασία από τον γείτονα
Σε οποιοδήποτε προάστιο των ΗΠΑ, μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να έχει αποθηκεύσει έναν κουβά τροφίμων ReadyWise για έκτακτες ανάγκες, δίπλα σε ένα κουτί μάφιν και πακέτα κάλτσες. Στο γκαράζ τους υπάρχει χρηματοκιβώτιο όπλων, ενώ οι προμήθειες έκτακτης ανάγκης είναι οργανωμένες σε ειδικό ράφι. Οι γονείς παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις για σημάδια αστάθειας στις παγκόσμιες υποθέσεις.
«Η ετοιμότητα σε βοηθά να μην φας τον γείτονά σου», δήλωσε ο Κρις Τάρπιν, Διευθύνων Σύμβουλος της Be Prepared Expo. Θεωρεί ότι η προετοιμασία είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η ακραία κατάσταση όπου οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου.
Η προετοιμασία αποτελεί μέρος της αμερικανικής κουλτούρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδευτεί να προετοιμάζονται από νεαρή ηλικία μέσω διαφόρων προσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών. Η ιστορία της Αμερικής είναι γεμάτη παραδείγματα αυτονομίας και επιβίωσης, από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι τις σύγχρονες προκλήσεις.
Ο αμερικανικός τρόπος ζωής και η προετοιμασία
Ακόμη και μετά την κατάρρευση της αγοράς καταφυγίων τη δεκαετία του 1960, η ιδέα του καταφυγίου έχει εξελιχθεί σε έναν τρόπο ζωής για πολλούς Αμερικανούς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η λογική του καταφυγίου έχει επηρεάσει τον τρόπο που οι Αμερικανοί αλληλεπιδρούν, οικοδομούν τις ζωές τους και σχετίζονται με το κράτος, προωθώντας την ατομική απομόνωση και την προετοιμασία.
Αυτός ο προσανατολισμός αντικατοπτρίζει μια πατριωτική δέσμευση στην ατομική ασφάλεια, που συχνά οδηγεί σε απομόνωση από άλλους πολίτες. Οι Αμερικανοί προτρέπονται να είναι σε εγρήγορση απέναντι σε ιδεολογικές και υλικές απειλές που αφορούν όχι μόνο το άτομο, αλλά και τον αμερικανικό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τον Κιρς, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης, όπως οι κάμερες Ring, ενώ πολλοί έχουν επενδύσει σε συστήματα ασφαλείας άλλων εταιρειών. Αυτές οι πρακτικές, μαζί με την αύξηση των κλειστών κοινοτήτων και των υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, αποδεικνύουν την τάση προς την οχύρωση.