Οι αρχές της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας διεξάγουν έρευνες για την καταστροφή υποβρυχίων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, ένα από τα δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που επλήγησαν συνδέει τη Φινλανδία με τη Γερμανία, ενώ το άλλο αφορά τη σύνδεση μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας.
Η φινλανδική κρατική εταιρεία Cinia ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι το καλώδιο οπτικών ινών C-Lion1, μήκους 1.200 χιλιομέτρων και που συνδέει το Ελσίνκι με το Ροστόκ, υπέστη ζημιά νωρίς το πρωί της Δευτέρας κοντά στη Σουηδία. Η Cinia εκτίμησε ότι η ζημιά προήλθε σχεδόν σίγουρα από «εξωτερική δύναμη».
Ανεξάρτητα, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telia ενημέρωσε ότι ένα καλώδιο επικοινωνιών μεταξύ Σουηδίας και Λιθουανίας υπέστη βλάβη το πρωί της Κυριακής, σχεδόν 24 ώρες πριν από την καταστροφή του φινλανδικού-γερμανικού καλωδίου.
Ανησυχία για τις υποδομές
Η Φινλανδία και η Γερμανία εξέφρασαν την «βαθιά τους ανησυχία» για το κομμένο υποθαλάσσιο καλώδιο και διεξάγουν έρευνα για ένα περιστατικό που «εγείρει υποψίες για εσκεμμένη βλάβη». Στην κοινή τους δήλωση, αναφέρουν ότι η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και από «υβριδικές επιθέσεις από κακόβουλους δρώντες», χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα ή χώρες.
Ο στρατός της Δανίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι παρακολουθούσε ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίων στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι βλάβες των δύο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το πλοίο με κινεζική σημαία, το Yi Peng 3, βρισκόταν κοντά την ώρα των ζημιών.
Η πρόσφατη δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές θυμίζει την περίπτωση του Nord Stream, των αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και καταστράφηκαν το 2022 από εκρήξεις, με την υπόθεση να παραμένει υπό διερεύνηση από τις γερμανικές αρχές.
Πηγή: ot.gr