Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα θέσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου αργότερα το βράδυ. Σύμφωνα με το Κανάλι 12 της ισραηλινής τηλεόρασης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας είχε εγκρίνει νωρίτερα τη συμφωνία.
«Θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία και θα αντιδράσουμε δυναμικά σε οποιαδήποτε παραβίαση. Μαζί θα προχωρήσουμε μέχρι τη νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Σε πλήρη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρούμε πλήρη στρατιωτική ελευθερία δράσης. Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία ή προσπαθήσει να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε αποφασιστικά», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου τόνισε ότι η Χεζμπολάχ είναι σημαντικά πιο αδύναμη από ό,τι στην αρχή της σύγκρουσης. «Την έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω, εξουδετερώσαμε τους κορυφαίους ηγέτες της, καταστρέψαμε τους περισσότερους πυραύλους και ρουκέτες της, εξουδετερώσαμε χιλιάδες μαχητές της και εξαλείψαμε χρόνια τρομοκρατικής υποδομής κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.
«Στοχοθετήσαμε στρατηγικούς στόχους σε ολόκληρο τον Λίβανο, ταρακουνώντας τη Βηρυτό στον πυρήνα της», πρόσθεσε. Ωστόσο, οι αντιδράσεις για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός είναι έντονες.
Οι τρεις λόγοι για την υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός
Ο Νετανιάχου ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους το Ισραήλ υπέγραψε την κατάπαυση του πυρός. «Ο πρώτος λόγος είναι η εστίαση στην απειλή του Ιράν και δεν μπορώ και δεν θα εξηγήσω περισσότερα γι’ αυτό», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των βόρειων οικισμών.
Ο δεύτερος λόγος είναι η πλήρης ανανέωση των δυνάμεων, καθώς, όπως δήλωσε, «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Αυτή η καθυστέρηση θα επιλυθεί σύντομα, και θα εξοπλιστούμε με προηγμένα πολεμικά εργαλεία που θα σώσουν τις ζωές των στρατιωτών μας και θα μας δώσουν επιπλέον δύναμη για να ολοκληρώσουμε τις αποστολές μας».
Ο τρίτος λόγος για την κατάπαυση του πυρός είναι η αποκοπή των αρένων του πολέμου και η απομόνωση της Χαμάς. «Από τη δεύτερη ημέρα του πολέμου, η Χεζμπολάχ ήρθε σε βοήθεια της Χαμάς για να πολεμήσει στο πλευρό της. Αυτή η κατάπαυση του πυρός θα βοηθήσει στην ιερή αποστολή της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων μας».
Αντιδράσεις από πολιτικούς
Ο Μπένι Γκαντζ, σχολιάζοντας την κατάπαυση του πυρός, υποστήριξε ότι «θα φέρει τη Χεζμπολάχ και πάλι στα σύνορα του Ισραήλ, ενώ οι κάτοικοι των βόρειων οικισμών δεν θα επιστρέψουν όσο η Χεζμπολάχ είναι παρούσα». Ανέφερε ότι «μέχρι την απόλυτη νίκη», χωρίς να διευκρινίσει ποια πλευρά εννοεί.
«Αυτή η συμφωνία δεν εκπληρώνει τον στόχο του πολέμου να επιστρέψουν οι κάτοικοι του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», δήλωσε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία με τον λιβανέζικο στρατό είναι μια συμφωνία στον πάγο».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αναρωτήθηκε: «Μπίμπι, τι φοβάσαι; Παρουσίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που προωθείς στους Ισραηλινούς και τους επικεφαλής των συμβουλίων των βόρειων οικισμών. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να γνωρίζουμε την αλήθεια». Επίσης, ανέφερε ότι «μέχρι την απόλυτη νίκη» αλλά δεν διευκρίνισε ποια πλευρά εννοεί.
Η απειλή του Ιράν
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να κάνει «ό,τι χρειαστεί για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτή η απειλή είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του μυαλού μου και είναι ακόμη πιο επίκαιρη σήμερα, καθώς ακούγονται οι επανειλημμένες δηλώσεις των ηγετών του Ιράν για την πρόθεσή τους να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα».
«Για μένα, η εξάλειψη αυτής της απειλής είναι το πιο σημαντικό καθήκον για την εξασφάλιση της ύπαρξης και του μέλλοντος του Ισραήλ. Υποσχέθηκα τη νίκη και θα την επιτύχουμε», πρόσθεσε.
Στο τέλος, ανέφερε ότι «θα ολοκληρώσουμε την καταστροφή της Χαμάς, την επιστροφή όλων των απαχθέντων και την επιστροφή των κατοίκων του Βορρά».
במשמרת של נתניהו קרה האסון הגדול בתולדותנו, שום הסכם עם חיזבאללה לא ימחוק את ההפקרות. צריך לעשות דחוף עיסקת חטופים, להחזיר הביתה את האזרחים שהופקרו pic.twitter.com/wyo7IDo3OV
— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) November 26, 2024
Καταστροφές στον βορρά του Ισραήλ
Τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σημαντικές καταστροφές στους βόρειους οικισμούς λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ, με προκαταρκτικά στοιχεία να δείχνουν ότι περίπου 9.000 κτίρια και 7.000 οχήματα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί.
Οι περιοχές Κιριάτ Σμόνα, Ναχαρίγια, Ζαρ’ ίτ, Μανάρα και Στούλα είναι οι πιο πληγείσες. Ο Νταβίντ Αζουλάι, επικεφαλής του περιφερειακού Συμβουλίου της Μέτουλα, ανέφερε ότι το 70% των σπιτιών στη Μέτουλα έχει καταστραφεί και ότι η διαδικασία αποκατάστασης θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.
«Η ακροδεξιά κυβέρνηση σύρθηκε σε μια συμφωνία με τη Χεζμπολάχ, σήμερα οι πόλεις στο βορρά είναι κατεστραμμένες, οι ζωές των ανθρώπων έχουν διαλυθεί και ο στρατός έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο Λαπίντ σε βίντεο που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.