Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος ανήκει σε συντηρητικό κόμμα, προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του, παρά την επιθυμία της αντιπολίτευσης για την καθαίρεσή του. Η πρόταση για την αποπομπή του θα ψηφιστεί το Σάββατο στο κοινοβούλιο, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Ο Γιουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη θέση του, αν και η πλειονότητα των πολιτών ζητά την απομάκρυνσή του.
Προς έκπληξη πολλών, ο πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης και προσπάθησε να περιορίσει τη λειτουργία του κοινοβουλίου με την αποστολή στρατευμάτων, πριν ανακαλέσει την απόφασή του έξι ώρες αργότερα υπό την πίεση βουλευτών και διαδηλωτών.
Πρόταση καθαίρεσης και δημοσκοπήσεις
Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση για την καθαίρεση του Γιουν, κατηγορώντας τον για σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος. Η ψηφοφορία για την πρόταση αυτή είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στις 19:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρεία Realmeter δείχνει ότι πάνω από το 73% των Νοτιοκορεατών υποστηρίζουν την πρόταση καθαίρεσης, ενώ μόλις το 24% είναι αντίθετοι.
Η αντιπολίτευση διαθέτει 192 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ οι υπόλοιπες 108 ανήκουν στο συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν. Για να περάσει η πρόταση καθαίρεσης, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να αποστατήσουν.
Ο Τσου Κιούνγκ-χο, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, δήλωσε ότι οι 108 βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν κατά της καθαίρεσης. Αν και υπογράμμισε την ενότητα του κόμματος, παραδέχτηκε ότι έχει ζητήσει από τον Γιουν να αποχωρήσει.
Έρευνες κατά του προεδρικού κύκλου
Η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Γιουν αντιμετωπίζει αστυνομική έρευνα για «εξέγερση». Επιπλέον, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον ίδιο, τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρώην υπουργό Άμυνας σχετικά με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου. Στον παραιτηθέντα υπουργό Άμυνας, Κιμ Γιονγκ-χιούν, έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Η γραμματεία του προεδρικού γραφείου ανακοίνωσε ότι ο Γιουν δεν θα κάνει καμία δημόσια δήλωση σήμερα.
Εάν η πρόταση καθαίρεσης εγκριθεί, ο Γιουν θα απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μέχρι την επικύρωση της απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αν οι δικαστές αποφασίσουν υπέρ της καθαίρεσης, θα προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ