Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίζεται αισιόδοξος αυτές τις ημέρες, πιστεύοντας ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε γρήγορες λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, με το Κουρδικό να είναι το πιο κρίσιμο.
Το βλέμμα στο Κουρδικό
Σύμφωνα με τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ, η νέα αμερικανική διοίκηση φαίνεται να επιθυμεί την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, οι οποίες συνεργάζονται από το 2015 με τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για την καταπολέμηση του ISIS. Ο κουρδικός στρατός, που έχει εκπαιδευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί τη στρατιωτική πτέρυγα της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και ελέγχει περίπου το 25% της Συρίας.
Ωστόσο, για την Τουρκία, το SDF θεωρείται προέκταση του ΡΚΚ, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την εθνική της ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, ο τουρκικός στρατός συχνά διεξάγει διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον στόχων του SDF.
Ο λαλίστατος Ρόμπερτ Κένεντυ τζούνιορ
Οι φήμες περί αποχώρησης των Αμερικανών ενισχύθηκαν μετά τη χθεσινή (8/11) τηλεοπτική συνέντευξη του Ρόμπερτ Κένεντυ τζούνιορ, στενού συνεργάτη του Τραμπ, ο οποίος αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο κατά τη διάρκεια πτήσης. Ο Κένεντυ ανέφερε ότι ο Τραμπ σχεδίασε έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής και συζήτησε για την κατάσταση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, εκφράζοντας ανησυχίες για τους 500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.
Σύμφωνα με τον Κένεντυ, ο Τραμπ ρώτησε τους στρατηγούς του για την τύχη αυτών των στρατιωτών, και όταν του απάντησαν ότι θα γίνουν «τροφή για τα κανόνια», εκείνος ζήτησε να αποσυρθούν.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Αν ο Τραμπ προχωρήσει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, αυτό θα ικανοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Ωστόσο, ο Ερντογάν εκφράζει την ίδια αισιοδοξία και για την κατάσταση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιλυθεί «πολύ εύκολα», αναφερόμενος στο διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία για τα σιτηρά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η αισιοδοξία του Ερντογάν, όμως, μπορεί να περιοριστεί όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Γάζας, εάν ο Τραμπ προτείνει ένα ειρηνικό σχέδιο που ενδέχεται να ευνοεί περισσότερο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου παρά την παλαιστινιακή πλευρά.
Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη
Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στην Κωνσταντινούπολη