Ο Σκοτ Μπέσεντ, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους επενδυτές στον τομέα των hedge funds, φάνηκε να είναι η ιδανική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Economist. Η ικανότητά του να υπηρετήσει τα «Trumponomics» χωρίς να αναστατώσει τις αγορές τον καθιστά ξεχωριστό υποψήφιο.
Ο Μπέσεντ είναι γνωστός για την οξυδέρκειά του στην παρατήρηση των αγορών και τη βαθιά κατανόησή του της μακροοικονομίας, κάτι που του έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό της Wall Street. Σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν το 1992, όταν, ως νεαρός διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Soros Fund Management, ενημέρωσε τον Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα υπερασπιστεί τη λίρα, προβλέποντας σωστά την οικονομική κρίση που επακολούθησε.
Ο Μπέσεντ υπήρξε πιστός υποστηρικτής του Τραμπ, προσφέροντας σημαντικά ποσά στην προεκλογική του εκστρατεία και εμφανιζόμενος στο Fox News ως «οικονομικός σύμβουλος». Υποστήριξε τις φορολογικές περικοπές που εισήγαγε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία και περιέγραψε τις επιτυχίες του στον τομέα των εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, ο Economist επισημαίνει ότι η κατανόηση του Μπέσεντ για την οικονομία μπορεί να τον οδηγήσει σε διαφορετικές προτεραιότητες. Ενδεικτικά, φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη μείωση του δημόσιου χρέους και έχει χαρακτηρίσει τα μεγάλα ελλείμματα και τις κρατικές επιδοτήσεις της εποχής Μπάιντεν ως «επιστροφή στον κεντρικό σχεδιασμό». Οποιαδήποτε στρατηγική μείωσης του ελλείμματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κατάργηση των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, ο Μπέσεντ έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τις υψηλές δασμολογίες που υποσχέθηκε ο Τραμπ, θεωρώντας τις περισσότερο ως διαπραγματευτική τακτική παρά ως πραγματική πολιτική. Φαίνεται επίσης λιγότερο διατεθειμένος να αμφισβητήσει την ισχύ του δολαρίου, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος συχνά εξέφραζε ανησυχίες για την ισχυρή θέση του νομίσματος.
Η επιλογή του Μπέσεντ δείχνει ότι ο Τραμπ επιθυμούσε να διατηρήσει τις αγορές ήρεμες, αποφεύγοντας αντιδράσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική του. Όπως σημειώνει το Economist, αυτό είναι θετικό νέο για όσους ανησυχούν για το πόσο ριζοσπαστικός μπορεί να είναι ο Τραμπ στην εξουσία.
Το βρετανικό περιοδικό εύχεται καλή τύχη στον Μπέσεντ, καταλήγοντας ότι η επιθυμία του Τραμπ να ηρεμήσει τις αγορές ενδέχεται να συγκρούεται με την τάση του να προχωρά σε απερίσκεπτες κινήσεις όταν είναι απογοητευμένος.