Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, έχει κλιμακωθεί, με αφορμή τις παραβιάσεις των κανόνων του ΟΗΕ από το Ισραήλ. Ο Μακρόν, σε δηλώσεις του την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, υπενθύμισε ότι η ίδρυση του Ισραήλ προήλθε από απόφαση του ΟΗΕ, αναφερόμενος στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης το 1947 για τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης σε εβραϊκό και αραβικό κράτος.
Η αντίδραση του Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου αντέτεινε αμέσως, δηλώνοντας ότι η ίδρυση του Ισραήλ δεν προήλθε από την απόφαση του ΟΗΕ, αλλά από την νίκη του Ισραήλ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. «Η απόφαση του ΟΗΕ δεν δημιούργησε το κράτος του Ισραήλ, αλλά η νίκη που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας, με τη θυσία πολλών ηρωικών μαχητών, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων του Ολοκαυτώματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας του Ισραήλ (1948-1949) ακολούθησε το σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ, το οποίο οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της εβραϊκής και της αραβικής κοινότητας, με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ να ανακοινώνεται στις 14 Μαΐου 1948.
Η θέση του Μακρόν
Ο Μακρόν, στην προσπάθειά του να προασπίσει την διεθνή νομιμότητα, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν πρέπει να αγνοούνται, κάνοντας αναφορά στα ισραηλινά πυρά κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Αυτές οι ενέργειες καταδικάστηκαν από 40 χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους το Σάββατο.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διακοπή της εξαγωγής όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.
Η κόντρα συνεχίζεται
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Νετανιάχου εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.