Η αντικατάσταση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν θεωρείται ευθύνη του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται σε επιστολή που δημοσιοποίησε το Reuters. Ο οργανισμός υποδεικνύει ότι το ζήτημα αυτό αφορά το Ισραήλ.
Απάντηση του ΟΗΕ στην απόφαση του Ισραήλ
Η επιστολή του ΟΗΕ ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τους δεσμούς του με την UNRWA, μια κίνηση που η υπηρεσία χαρακτήρισε επικίνδυνη για τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμφωνία συνεργασίας του 1967 με την UNRWA, η οποία περιλάμβανε την προστασία, τη μετακίνηση και τη διπλωματική ασυλία της. Επιπλέον, ο νόμος απαγορεύει τις δραστηριότητες της UNRWA στο Ισραήλ από τα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Κουρτενέι Ράτρεϊ, επικεφαλής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σε ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο ότι «δεν είναι δική μας ευθύνη να αντικαταστήσουμε την UNRWA, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε». Αυτή η αναφορά υποδηλώνει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης.
Διεθνές Δίκαιο και Υποχρεώσεις
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη ως κατεχόμενα εδάφη, και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από μια κατοχική δύναμη να αποδέχεται και να διευκολύνει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληθυσμούς που έχουν ανάγκη, εξασφαλίζοντας τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και δημόσια υγεία.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρρίκ, τόνισε ότι αν η UNRWA δεν μπορεί να λειτουργήσει, τότε η ευθύνη για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, θα βαρύνει τις Ισραηλινές αρχές.
Η κατάσταση στη Γάζα
Η UNRWA θεωρείται κρίσιμη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ειδικά καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, με τις υποδομές να έχουν καταστραφεί και τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις. Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε ότι η UNRWA είναι «μια αποτυχία» και ότι η ιδέα ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί είναι «παράλογη».
Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, υπογράμμισε τη σημασία της UNRWA, δηλώνοντας ότι ο οργανισμός είναι «απαραίτητος και αναντικατάστατος» για τη στήριξη των Παλαιστίνιων προσφύγων.
Καταστροφικές συνέπειες
Ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του ισραηλινού νόμου θα έχει «καταστροφικές συνέπειες», εκφράζοντας ανησυχία ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα μπορούσαν να χάσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που εξαρτώνται για την επιβίωσή τους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα ζητήσει τη διάλυση της UNRWA, κατηγορώντας την υπηρεσία για υποκίνηση κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις.
Νομικά ζητήματα
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Νετανιάχου, ο Γκουτέρες εξέφρασε νομικά ζητήματα σχετικά με την απόφαση του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική νομοθεσία δεν μπορεί να αναιρέσει τις διεθνείς υποχρεώσεις. Ο Ράτρεϊ επανέλαβε αυτή την άποψη, καλώντας το Ισραήλ να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει του ιδρυτικού καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει βοήθεια, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και γειτονικές χώρες όπως η Συρία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.