Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα (17/11) ότι η τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποκάλυψε καμία αλλαγή στη στάση του Ρώσου προέδρου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρά τις πολλές επικρίσεις που δέχθηκε για την απόφασή του να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο, υπεραμύνθηκε της ενέργειάς του.
Η συνομιλία αυτή, που διήρκεσε μία ώρα και ήταν η πρώτη απευθείας επικοινωνία τους μετά από σχεδόν δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Σολτς αντιμετωπίζει την πιθανότητα μιας βαριάς ήττας.
«Δεν έχουν αλλάξει πολλά στις απόψεις του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία – και αυτό δεν είναι καλό νέο»
Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισαν την τηλεφωνική επικοινωνία ως παραβίαση της δυτικής αλληλεγγύης για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Σολτς ότι «άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας» με αυτή την κίνηση.
«Ήταν σημαντικό να του πω [στον Πούτιν] πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε φθίνουσα υποστήριξη από τη Γερμανία, την Ευρώπη και πολλούς άλλους στον κόσμο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους. «Η συνομιλία ήταν πολύ λεπτομερής, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στις απόψεις του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία – και αυτό δεν είναι καλό νέο».
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται αυξανόμενες επαφές μεταξύ ηγετών που ευθυγραμμίζονται με τη Δύση και το Κρεμλίνο, παρά τα μικρά αλλά σταθερά κέρδη της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
«Αυτό έχει συνέπειες για την Ευρώπη»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, συμμετείχε σε μια σύνοδο της ομάδας BRICS στη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να παραστεί σε μια σύνοδο για την ασφάλεια στη Μάλτα, χώρα μέλος της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει δηλώσει ότι μπορεί να επιφέρει γρήγορο τέλος στον πόλεμο και έχει επιλέξει στο επιτελείο του άτομα που θεωρούνται πιο ευνοϊκά απέναντι στη Μόσχα. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη, τόνισε ο Σολτς.
Ο Σολτς πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν καλό αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τακτική επαφή με τον Πούτιν χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη επικοινωνία από κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπήρξε συνομιλία ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν.
Για να δικαιολογήσει τη δική του επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Σολτς υποστήριξε: «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα ήταν καλή ιδέα να υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, εάν δεν έχει προηγηθεί και η επικοινωνία ενός ηγέτη μιας σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας».