Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Παρασκευή (22/11) ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik, ο οποίος εκτοξεύθηκε κατά της Ουκρανίας την προηγούμενη ημέρα, και θα αρχίσει τη μαζική παραγωγή αυτού του συστήματος.
Ο Πούτιν τόνισε ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από εχθρικές δυνάμεις, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει καμία αντίμετρο στον κόσμο σήμερα για έναν τέτοιο πύραυλο. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις δοκιμές αυτού του νέου συστήματος και να προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή».
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να νιώσει το κόστος των παρανοϊκών φιλοδοξιών του. Απαιτείται αντίδραση. Απαιτείται πίεση»
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι το νέο πυραυλικό σύστημα δεν είναι απλώς εκσυγχρονισμός παλαιότερων σοβιετικών όπλων. Η ανάπτυξή του είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως ανέφερε ο Πούτιν.
Μετά την επίθεση στο Ντνίπρο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη ρωσική εκτόξευση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση της βαρβαρότητας αυτού του πολέμου». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), επισήμανε ότι η παραδοχή του Πούτιν για την επίθεση επιβεβαιώνει την απουσία ενδιαφέροντος της Ρωσίας για την ειρήνη.
Το πλήγμα στο Ντνίπρο:
«Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα» αυτή τη στιγμή.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να νιώσει το κόστος των παρανοϊκών φιλοδοξιών του. Απαιτείται αντίδραση. Απαιτείται πίεση. Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματική ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση ισχύος. Διαφορετικά, θα υπάρξουν ατελείωτα ρωσικά πλήγματα, απειλές και αποσταθεροποίηση – όχι μόνο κατά της Ουκρανίας», ανέφερε σε μακροσκελή ανάρτησή του.
«Για την αληθινή ειρήνη αξίζει να πολεμήσεις. Απαιτείται δράση», κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Τι είναι το νέο υπερόπλο του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πύραυλος Oreshnik, που θεωρείται εξέλιξη του Yars (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2007), αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του Oreshnik πραγματοποιήθηκε το 2011.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον εκτοξευτή του Oreshnik, αλλά πιστεύεται ότι είναι ελαφρύτερος από εκείνον του Yars, με βάρος κάτω από 80 τόνους. Το βεληνεκές του πυραύλου κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 χιλιόμετρα και είναι ικανός να φέρει πολλαπλές κεφαλές, πλήττοντας περισσότερους από έναν στόχους. Υπολογίζεται ότι το Oreshnik μπορεί να εντάσσεται στην κατηγορία των πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί να μην αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα στο πλαίσιο της Συνθήκης INF (Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς). Ωστόσο, το 2019, η συνθήκη αυτή τερματίστηκε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, ως απάντηση στις ενέργειες της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ παράγουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας και τους ενσωματώνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη. Η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων RS-26 Rubezh και RSD-10 Pioneer εκτιμάται ότι συνιστά μια νέα απάντηση της Μόσχας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF.