Η ιδέα του «Αμερικανικού Ονείρου» περιλαμβάνει την αγορά ενός σπιτιού, τη δημιουργία οικογένειας, την άνετη συνταξιοδότηση και την οικονομική ασφάλεια. Αυτή η έννοια έχει τις ρίζες της από την εποχή των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την υπόσχεση ότι όλοι μπορούν να πετύχουν μέσω σκληρής δουλειάς στην καπιταλιστική «Γη της Επαγγελίας».
Ωστόσο, σε καιρούς πληθωρισμού, οικονομικής ανασφάλειας και γεωπολιτικών κρίσεων, αυτή η υπόσχεση φαίνεται να χάνει τη λάμψη της.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Wall Street Journal/NORC δείχνει ότι μόλις το 10% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι είναι εφικτό να αποκτήσει κάποιος σπίτι, κάτι που θεωρείται θεμελιώδες για το «Αμερικανικό Όνειρο».
Οι λόγοι είναι προφανείς: ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και η προσφορά προσιτής στέγης είναι περιορισμένη.
Αυτή η κατάσταση απασχολεί όλους τους Αμερικανούς ανεξαρτήτως φύλου ή κομματικών πεποιθήσεων, αλλά οι νεαροί Αμερικανοί φαίνεται να είναι οι πιο απογοητευμένοι, καθώς βρίσκονται στην αρχή της ενήλικης ζωής τους και νιώθουν ότι οι ευκαιρίες τους έχουν περιοριστεί.
Αυτό το αίσθημα έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στις νεότερες γενιές.
Μια έρευνα του καθηγητή Οικονομικών του ΜΙΤ, Ναθάνιελ Χέντρεν, και του οικονομολόγου του Χάρβαρντ, Ραζ Τσέτι, δείχνει ότι το 92% των Αμερικανών που γεννήθηκαν το 1940 ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους, ενώ μόνο το 50% των ατόμων που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 μπορούν να πουν το ίδιο.
Αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν έναν φαύλο κύκλο δημογραφικής παρακμής και περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης, σε μια εποχή που οι ανισότητες διευρύνονται.
Σήμερα, αν και οι περισσότεροι Αμερικανοί (96%) θεωρούν την οικονομική ασφάλεια και την άνετη συνταξιοδότηση «απαραίτητες ή σημαντικές», μόνο το 8-9% πιστεύει ότι είναι εφικτές.
Σαφώς, η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.
Η Κάμαλα Χάρις υπόσχεται στήριξη στους «σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς που κυνηγούν τα όνειρά τους», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για την «επαναφορά του Αμερικανικού Ονείρου».
Όμως, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Το τίμημα του ονείρου γίνεται ολοένα και πιο απρόσιτο.
Κάθε χρόνο και χειρότερα…
Πριν από δώδεκα χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πίστευαν ότι η αγορά σπιτιού ήταν ένας εφικτός στόχος. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει.
Μια πρόσφατη έκθεση της κτηματομεσιτικής πλατφόρμας Zillow αποκάλυψε ότι απαιτείται σήμερα 80% περισσότερος μισθός για την αγορά κατοικίας σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι μηνιαίες δόσεις στεγαστικών δανείων για ένα τυπικό σπίτι στις ΗΠΑ, με 10% προκαταβολή, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2020.
Ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται, οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί αναλόγως.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους πρώτους αγοραστές στις μεγάλες πόλεις, όπου οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλές λόγω περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τα υψηλά ενοίκια.
Η νέα έκθεση της Investopedia εκτιμά το κόστος του «Αμερικανικού Ονείρου» στα 4,4 εκατομμύρια δολάρια για ένα μέσο νοικοκυριό κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Αυτό περιλαμβάνει μόνο τα βασικά στάδια: γάμο, ανατροφή δύο παιδιών, αγορά σπιτιού, νέα αυτοκίνητα, αποταμίευση για τη σύνταξη και ετήσιες διακοπές.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά, απαιτούνται πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια περισσότερα από όσα κερδίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί σε μια ζωή.
Ακόμα και αν μια οικογένεια έχει διπλό εισόδημα, αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα σημαντικά έξοδα που δεν υπολογίστηκαν στην έκθεση, όπως τα τρόφιμα, η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλιση, τα οποία έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά.
Οικονομικές ανισότητες, όπως το φυλετικό χάσμα πλούτου και οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, προσθέτουν στις προκλήσεις, καθιστώντας το «Αμερικανικό Όνειρο» ολοένα και πιο ανέφικτο για πολλούς.
Αναθεωρώντας τους στόχους
Η ιδέα του «Αμερικανικού Ονείρου» παραμένει κεντρική για τις προσδοκίες των Αμερικανών, καθώς πιστεύουν ότι με σκληρή δουλειά και ελευθερία μπορούν να πετύχουν και να προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες στα παιδιά τους. Ωστόσο, το κόστος του ονείρου έχει αυξηθεί σημαντικά.
Μια έρευνα της USA Today πριν από μια δεκαετία υπολόγιζε το κόστος του «Αμερικανικού Ονείρου» στα 130.908 δολάρια ετησίως. Σήμερα, αυτό το ποσό έχει αυξηθεί κατά 36% ή 47.000 δολάρια.
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος στέγασης, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής αύξησης.
Τα επιτόκια των 30ετών στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014, ενώ το κόστος υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί κατά 32% για μια τετραμελή οικογένεια.
Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 36%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται μεταξύ 2021 και 2023. Οι τιμές στα εστιατόρια είναι σχεδόν 50% υψηλότερες.
Παρά την αύξηση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 46% τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, η αναλογία των νοικοκυριών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά το «Αμερικανικό Όνειρο» παραμένει σταθερή, περίπου 1 στα 8.
Αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, με το μέσο κόστος του «Αμερικανικού Ονείρου» να υπολογίζεται στα 150.000 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια, την ώρα που ο μέσος ετήσιος μισθός στις ΗΠΑ είναι γύρω από τα 59.000 δολάρια.
Το πραγματικό κόστος διαφέρει σημαντικά ανά πολιτεία, φτάνοντας τα 260.734 δολάρια στη Χαβάη και εκτιμώντας τα 109.516 δολάρια στο Μισισίπι.