Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξέφρασε την απογοήτευσή της τη Δευτέρα για τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε σχολεία, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολίτες στη Γάζα. Αυτή η δήλωση ήρθε καθώς ο πόλεμος πλησιάζει την πρώτη του επέτειο, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες ενός στενού συμμάχου της. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν μαχητές της Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τόμας-Γκρίνφιλντ ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής σχετικά με τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού, αναφέροντας ότι πολλοί από τους πρόσφατους θανάτους και τραυματισμούς προσωπικού του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Πολλά μέλη του Συμβουλίου αναφέρθηκαν στην ισραηλινή επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε ένα πρώην σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), κατά την οποία τουλάχιστον 18 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, αντέτεινε ότι η επίθεση στοχεύει σε κέντρο διοίκησης της Χαμάς και υποστήριξε ότι οι τέσσερις μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι της UNRWA κατά τη διάρκεια της ημέρας και συμμετείχαν σε στρατιωτικές δραστηριότητες τη νύχτα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό.
Η θέση των ΗΠΑ και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις
Η Τόμας-Γκρίνφιλντ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επισημαίνουν την ανάγκη για το Ισραήλ να διευκολύνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και να προστατεύει τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επίσης, εξέφρασε την οργή των ΗΠΑ για τον θάνατο της Τουρκοαμερικανίδας ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εϊγκί, η οποία σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Εϊγκί πιθανότατα σκοτώθηκε κατά λάθος και διεξάγει ποινική έρευνα.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ αναμένει από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς ηγέτες να εφαρμόσουν «θεμελιώδεις αλλαγές» στις στρατηγικές τους, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων εμπλοκής, ώστε οι στρατιωτικές τους ενέργειες να μην συγκρούονται με ανθρωπιστικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για τις δυνάμεις του Ισραήλ να ανοίγουν πυρ εναντίον σαφώς επισημασμένων οχημάτων του ΟΗΕ.
Κρίση στη Γάζα
Η Σίγκριντ Κάαγκ, ανώτερη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή ως «κόλαση στη γη» για τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, πάνω από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των επιθέσεων του Ισραήλ. Οι ανθρωπιστικές προσπάθειες υπονομεύονται από την ανομία, τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης και τις δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο Ντάνον αντέτεινε ότι οι ανθρωπιστικές προσπάθειες του Ισραήλ είναι «απαράμιλλες» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει τα γεγονότα. Ανέφερε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι βοήθειας έχουν παραδοθεί, αλλά η Κάαγκ τόνισε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων στη Γάζα παραμένουν πολύ μεγαλύτερες από την παρεχόμενη βοήθεια.
Διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να προωθήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Η Τόμας-Γκρίνφιλντ υπογράμμισε ότι η κατάσταση απαιτεί πολιτική βούληση και δύσκολους συμβιβασμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας πρότασης που θα παρουσιαστεί και στις δύο πλευρές.
Η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να είναι κρίσιμη, με τους ανθρωπιστικούς αξιωματούχους να προειδοποιούν για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της βίας και της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας.