Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει τη θέση του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό ζήτημα, ασκώντας κριτική στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Αυτή η στάση, σε συνδυασμό με το αμερικανικό αφήγημα σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ, θα έπρεπε να προκαλεί χαρά στους Ρώσους, ειδικά αν αναλογιστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
Είναι άραγε ο Πούτιν ικανοποιημένος με την επιστροφή του Τραμπ; Μήπως σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί αυτή τη νέα κατάσταση προς όφελος του Κρεμλίνου;
Σύμφωνα με τον Φρεντ Γουέιρ, ειδικό στην ρωσική πολιτική και ανταποκριτή του The Nation στη Μόσχα, οι λόγοι που οι Ρώσοι δεν «γιορτάζουν» είναι περισσότερο περίπλοκοι. Όταν ο Τραμπ εξελέγη το 2016, η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ξέσπασε σε χειροκροτήματα, καθώς η Χίλαρι Κλίντον είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «Χίτλερ».
Οι ειδικοί πίστευαν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να τηρήσει τις ασαφείς υποσχέσεις του για βελτίωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί μετά την ουκρανική εξέγερση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Μέιρ, η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν ένα «ασταμάτητο σόου κλόουν» που έκανε τα πράγματα χειρότερα από ό,τι θα μπορούσε η προβλέψιμη εχθρότητα της Κλίντον.
«Από την οπτική της Μόσχας, η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν ένα ασταμάτητο σόου κλόουν που έκανε τα πάντα πολύ χειρότερα»
Ο Μέιρ αναφέρει ότι η Μόσχα είχε ελπίδες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να συζητήσει τη μείωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ και να πιέσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ανακτήσει ειρηνικά το έδαφός της (εκτός της Κριμαίας) και να διατηρήσει την ουδετερότητά της, όπως έκανε η Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Παρά τις προσδοκίες, η πρώτη θητεία του Τραμπ χαρακτηρίστηκε ως «τα χειρότερα τέσσερα χρόνια της ζωής μας» από Ρώσο διπλωμάτη που επικαλείται ο Γουέιρ. Ο Τραμπ ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και παρείχε θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι περίμεναν ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι θα προσέφερε μια ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων, αλλά η εμμονή των αμερικανικών ΜΜΕ με την αποδοχή του Τραμπ των υποσχέσεων του Πούτιν σχετικά με την παρέμβαση στις εκλογές, επισκίασε αυτή τη συνάντηση.
Ο Πούτιν καθυστέρησε να συγχαρεί τον Τραμπ, το έκανε σε μια διάσκεψη Valdai μπροστά σε ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. Επίσης, η Ρωσία δεν έχει αυταπάτες ότι ο Τραμπ θα αλλάξει την ενσωματωμένη αντι-ρωσική στάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Καναδός ανταποκριτής σημειώνει ότι η Ρωσία έχει αποδεχθεί την αποτυχία βελτίωσης των σχέσεών της με τη Δύση και έχει στραφεί στην ανάπτυξη σχέσεων με τους BRICS+, που εξελίσσονται σε ισχυρό παγκόσμιο οικονομικό πόλο. Αν και οι περισσότερες χώρες δεν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν πλήρως μια αντιδυτική ατζέντα, είναι φιλικές προς τη Ρωσία και ουδέτερες στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Μέιρ επισημαίνει ότι οι Ρώσοι θα καλωσόριζαν οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν τον πόλεμο. «Κανείς στη Μόσχα δεν φαίνεται να περιμένει την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ» υπογραμμίζει.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Αντρέι Κλίμοφ, δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να έχει σημασία για τους Ρώσους, καθώς ο Τζο Μπάιντεν είναι «φιλοδυτικός» ηγέτης, ενώ ο Τραμπ είναι «φιλοαμερικανός». Ωστόσο, ο Κλίμοφ δεν πιστεύει ότι οι συνθήκες θα γίνουν πιο ευνοϊκές για τη Ρωσία.