Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση «παγιδευμένων» συσκευών που φαίνονται αθώες. Υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν εγκλήματα πολέμου, καθώς αποσκοπούν στη διάδοση του τρόμου μεταξύ των αμάχων.
Η δήλωση του Τουρκ ήρθε μετά από τη φονική έκρηξη βομβητών και φορητών ασυρμάτων στον Λίβανο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 37 θανάτους και 2.931 τραυματισμούς. Η συνεδρίαση οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις αυτής της βίας.
Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι αν η βία μεταξύ του Ισραήλ, της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος για μια νέα ανάφλεξη που θα μπορούσε να επισκιάσει τις ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις που βιώνουμε.
Η ανάγκη για λογοδοσία και σεβασμό στους κανόνες του πολέμου
Ο Τουρκ επισήμανε την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για τις εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν. «Ο πόλεμος έχει κανόνες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η στοχοποίηση χιλιάδων ατόμων, είτε αμάχων είτε μελών ένοπλων οργανώσεων, χωρίς σαφή γνώση της τοποθεσίας τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ο Τουρκ χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως μια ανησυχητική εξέλιξη στον πόλεμο, όπου οι συσκευές επικοινωνίας μετατρέπονται σε όπλα. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα», δήλωσε, επιμένοντας ότι οι βασικές αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προστασίας των αμάχων πρέπει να τηρούνται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ