Η στρατιωτική και πολιτική εξουσία παραμένει κατά 90% στα χέρια των ανδρών
Σύμφωνα με την έκθεση της UN Women, οι άνδρες κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία της στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των διαπραγματευτών στις ειρηνευτικές διαδικασίες το 2023. Αυτό συμβαίνει παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ειρηνικές συμφωνίες είναι πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές όταν συμμετέχουν γυναίκες.
Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών
«Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των ανδρών πολέμων», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UN Women, Sima Bahous. «Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολέμου κατά των γυναικών. Η σκόπιμη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα σε τέτοια περιβάλλοντα».
Η έκθεση της UN Women αναφέρει ότι το 2023, ο αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις παγκοσμίως διπλασιάστηκε, φτάνοντας το 40% του συνολικού αριθμού των θυμάτων σε εμπόλεμες ζώνες. Οι επιβεβαιωμένες από τον ΟΗΕ περιπτώσεις σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με συγκρούσεις αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με το 2022.
Η UN Women επισημαίνει ότι η «κατάφωρη περιφρόνηση» των διεθνών νόμων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών και των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη πρόσβασης των γυναικών σε υγειονομική περίθαλψη στις ζώνες συγκρούσεων. Κάθε μέρα, 500 γυναίκες και κορίτσια σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Στο Σουδάν, όπου έχουν αναφερθεί εκτεταμένα περιστατικά σεξουαλικής βίας, η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα περισσότερα θύματα δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα εντός 72 ωρών από τον βιασμό τους, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας αντισύλληψης. Υπήρξαν αναφορές για θύματα που αρνήθηκαν την άμβλωση επειδή ήταν εκτός της νόμιμης προθεσμίας.
Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, 180 γυναίκες γεννούσαν καθημερινά στη Γάζα, πολλές από τις οποίες χωρίς ιατρική υποστήριξη. Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσες δράσεις και στήριξη.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν τουλάχιστον 33.443 θανάτους αμάχων το 2023, με περισσότερους από 13.377 από αυτούς, ή τέσσερις στους 10, να είναι γυναίκες, ενώ τρεις στους 10 ήταν παιδιά. Η έκθεση αναφέρει ότι ο κόσμος βρίσκεται «σε μια τρομακτική σπείρα συγκρούσεων, αστάθειας και βίας», με 170 ένοπλες συγκρούσεις να έχουν καταγραφεί το 2023.
Η Bahous προειδοποίησε ότι «γινόμαστε μάρτυρες της οπλοποίησης της ισότητας των φύλων σε πολλές πτυχές». Προέτρεψε για τη συλλογική αντίσταση και την απαίτηση αλλαγής, προειδοποιώντας ότι αν δεν ενεργήσουμε, οι συνέπειες θα είναι αισθητές για δεκαετίες και η ειρήνη θα παραμείνει άπιαστη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι γυναίκες στο Σουδάν αναγκάζονται σε «συναινετικό βιασμό» για να εξασφαλίσουν τρόφιμα ή νερό, γεγονός που καταγγέλλεται από δεκάδες οργανώσεις.