Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων με στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης. Αυτά περιλαμβάνουν ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, λίγες μέρες μετά την απόφαση της Γερμανίας να επεκτείνει τους ελέγχους στα σύνορά της.
Η νέα κυβέρνηση, η οποία καθοδηγείται από το εθνικιστικό και αντιισλαμικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, σχεδιάζει να κηρύξει εθνική κρίση ασύλου. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα για να περιορίσει τη μετανάστευση χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την ανάγκη και τη νομιμότητα αυτής της απόφασης. Ωστόσο, η υπουργός Μετανάστευσης, Μαργιολάιν Φάμπερ από το PVV, δήλωσε ότι ενεργεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι μεταναστευτικοί νόμοι της χώρας.
«Λαμβάνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο», δήλωσε στην ανακοίνωσή της.
Αντίκτυπος στην Κομισιόν
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει την εξαίρεση της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες πιθανόν να αντιδράσουν, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει στο Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Έχουμε εγκρίνει νόμους, και κανείς δεν μπορεί να επιλέξει να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτή είναι μια γενική αρχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μαμέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την πιθανή εξαίρεση της Ολλανδίας.
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Βίλντερς
Στις πρώτες της ενέργειες, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί άδειες ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει τις δυνατότητες επανένωσης των προσφύγων με τις οικογένειές τους. Επιπλέον, θα προχωρήσει στην επεξεργασία ενός νόμου που θα αναστέλλει όλες τις αποφάσεις επί νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιορίσει και τις διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.
Ο Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές πέρυσι υποσχόμενος να επιβάλει τους αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους στην ΕΕ. Κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τρία άλλα κόμματα τον Μάιο, αφού παραιτήθηκε από την ιδέα να αναλάβει την πρωθυπουργία. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο Ντικ Σχόοφ, ένας μη εκλεγμένος πρώην ανώτατος κρατικός υπάλληλος, χωρίς κομματική προέλευση.
Όπως και η γειτονική Γερμανία, η Ολλανδία σκοπεύει να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ