Όταν ο Ραΐσι προέβλεπε την κατάρρευση του ΝΑΤΟ – Monomaxos

0
14
Όταν ο Ραΐσι προέβλεπε την κατάρρευση του ΝΑΤΟ – Monomaxos


Την κατάρρευση του ΝΑΤΟ είχε προβλέψει, τον Ιανουάριο του 2022, ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραΐσι, μιλώντας στη Ρωσική Καρατική Δούμα.

Στο πλαίσιο επίσκεψης του στη Μόσχα, επέκρινε τις ενέργειες της δυτικής συμμαχίας και προέβλεψε ότι η σημερινή συμπεριφορά του μπλοκ θα οδηγήσει στην τελική κατάρρευσή του.

«Το ΝΑΤΟ απειλεί διάφορα έθνη»

«Το ΝΑΤΟ διεισδύει στον γεωγραφικό χώρο διαφόρων χωρών με διάφορα προσχήματα και απειλεί ανεξάρτητα έθνη, διαδίδοντας το λεγόμενο “δυτικό μοντέλο».

Αντιτίθενται στις ανεξάρτητες δημοκρατίες, αντιτίθενται στον αυτοπροσδιορισμό των λαών, των πολιτισμών, των παραδόσεων.

Βλέπουμε την απάτη στη συμπεριφορά τους και αυτή η συμπεριφορά θα οδηγήσει τελικά στη διάλυση της συμμαχίας», είχε δηλώσει.

Επιπλέον ο Ραΐσι -τότε- καταδίκασε τις προσπάθειες της Δύσης να επιβληθεί σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, και κάλεσε τα ανεξάρτητα κράτη να ενωθούν ενάντια σε αυτή την επιθετικότητα.

«Επί του παρόντος, βλέπουμε ότι η στρατηγική της κυριαρχίας έχει αποτύχει και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πιο αδύναμη θέση τους. Η δύναμη των ανεξάρτητων κρατών αναπτύσσεται περαιτέρω. Διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης».

Είχε τονίσει επίσης ότι οι δυτικές χώρες δεν θα χάσουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις επεκτατικές τους πολιτικές.

«Στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τα ανεξάρτητα κράτη επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις και αποσταθεροποιώντας την εσωτερική κατάσταση».

Ο Ιρανός πρόεδρος Ραΐσι έχασε τη ζωή του στις 19 Μαΐου σε συντριβή ελικοπτέρου στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hosein Amir Abdollahian, ο κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν Malik Rahmati και ο ιμάμης της πόλης Tabriz Mohammad Ali al-Hashem ήταν ανάμεσα στα θύματα της συντριβής.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο naftemporiki.gr