Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να ζητά από τη Δύση να κλιμακώσει τη στήριξή της στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Παρά τις εκκλήσεις του, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup στην Ουκρανία αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν στην ανάγκη για τερματισμό του πολέμου, αν και διαφωνούν για τον τρόπο που αυτός θα επιτευχθεί.
Συγκεκριμένα, το 52% των Ουκρανών πιστεύει ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατό», ενώ μόλις το 38% επιθυμεί να «συνεχίσει να πολεμά μέχρι την πλήρη νίκη». Αυτή η αλλαγή στάσης είναι αξιοσημείωτη σε σχέση με πέρυσι, όταν το 63% υποστήριζε τη συνέχιση του πολέμου και το 27% τις διαπραγματεύσεις.
Διατεθειμένοι να δεχθούν «ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας συμφωνίας ειρήνης»
Αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς υποστηρικτές των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτοί σε «ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις» για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.
Στο γνώριμο μήκος κύματος
Σήμερα, ο Ζελένσκι επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με την κλιμάκωση, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, τόνισε ότι, παρά τους εκβιασμούς της Ρωσίας, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. «Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά», υπογράμμισε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από τους διεθνείς εταίρους της κατά την τελευταία εβδομάδα. «Η Δανία έχει διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο κορώνες για την υποστήριξη της αμυντικής μας βιομηχανίας, ενώ η Νορβηγία έχει ετοιμάσει μια αρχική δόση σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε.
Η Σουηδία συμμετέχει επίσης στις προσπάθειες χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει πακέτο βοήθειας ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς έχουν επίσης συμβάλει, με τον Καναδά να παρέχει αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.
Ο Ζελένσκι τόνισε την σημασία των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι «αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες, πολύ αποτελεσματικές κυρώσεις που στοχεύουν τον ρωσικό τραπεζικό τομέα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα μέτρα αποδυναμώνουν σημαντικά το καθεστώς του Πούτιν, αλλά απαιτούνται περισσότερες ενέργειες. «Η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα», κατέληξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή πίεση για την επίτευξη της πραγματικής ειρήνης.