Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενάντι Γκαμπλόφ, δήλωσε σήμερα (14/11) ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον οι συνομιλίες προέρχονται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται στις «πραγματικότητες επί του εδάφους», αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Ο Γκαμπλόφ σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει την έκταση της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο και έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα το επιτύχει. Η πρόσφατη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ουκρανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη μελλοντική δέσμευση των ΗΠΑ στην υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Ο Τραμπ υποσχέθηκε να επιλύσει την ουκρανική κρίση μέσα σε μία νύχτα. Ας είμαστε ρεαλιστές – καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκαμπλόφ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι αν ο Τραμπ αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο.
Οι όροι της Ουκρανίας και η προειδοποίηση του Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν εκδιωχθούν όλες οι ρωσικές δυνάμεις και αν δεν επιστραφούν όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε τον περασμένο μήνα περιλαμβάνει αυτούς τους όρους, καθώς και την πρόσκληση προς την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία έχει καταγγείλει επανειλημμένα.
Στη διάρκεια συνάντησης με Ευρωπαίους ηγέτες στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τη Ρωσία θα ήταν «απαράδεκτες για την Ουκρανία και αυτοκτονικές για όλη την Ευρώπη».
Ο Γκαμπλόφ δήλωσε ότι η εκλογή του Τραμπ προσφέρει μια νέα ευκαιρία για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, σημείωσε ότι μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων δεν είναι πιθανή. «Ανεξάρτητα από τις εσωτερικές πολιτικές αλλαγές, η Ουάσινγκτον προσπαθεί σταθερά να περιορίσει τη Μόσχα. Η αλλαγή διοίκησης δεν αναμένεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο Γκαμπλόφ ανέφερε ότι «η μοναδική πιθανή αλλαγή είναι ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας, κάτι που έχει λείψει τα τελευταία χρόνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ