Η Ουγγαρία εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή της στην «πολιτική υστερία» που παρατηρείται στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «διευκρινίσεις» σχετικά με την απόφαση της Βουδαπέστης να διευκολύνει την είσοδο Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών.
Από τον Ιούλιο, η Ουγγαρία έχει χορηγήσει 14 «εθνικές κάρτες» σε πολίτες Ρωσίας και Λευκορωσίας, είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα, προσθέτοντας ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τις εντάσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στις αρχές Ιουλίου, υπέγραψε διάταγμα που αναιρεί περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Αίτημα για εξηγήσεις
Η απόφαση αυτή οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει διευκρινίσεις από την Ουγγαρία, ενώ και κάποιοι συντηρητικοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με πιθανές απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή ασφαλείας πρόβλημα σχετικά με την εθνική κάρτα», δήλωσε ο Μπόκα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αντιθέτως, υπάρχει μια εμφανής πολιτική υστερία που προέρχεται από την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάποιες χώρες μέλη», πρόσθεσε.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι, στην παρούσα πολιτική κατάσταση, το νέο καθεστώς βίζας της Ουγγαρίας είναι «πολύ αμφίβολο». Σε επιστολή του, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει κενά που θα ευνοήσουν κατασκοπευτικές δραστηριότητες, επιτρέποντας σε πολλούς Ρώσους να εισέλθουν στην Ουγγαρία χωρίς την απαραίτητη εποπτεία, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Η Ουγγαρία έχει χορηγήσει 14 «εθνικές κάρτες» από τον Ιούλιο, πολύ λιγότερες από άλλες χώρες της ΕΕ, επανέλαβε ο Μπόκα. Σε ερώτηση αν η παρουσία Ρώσων και Λευκορώσων στην ΕΕ είναι απειλή ασφαλείας, απάντησε ότι «είναι θέμα συζήτησης» και επισήμανε ότι «αν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος, τότε το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ουγγαρία».
Η ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Βουδαπέστη έχει κλιμακωθεί, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Όρμπαν στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Ιουλίου, όπου του παρουσίασε προτάσεις για «πρωτοβουλία ειρήνευσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ