Η ένταση μεταξύ Δύσης και Μόσχας κλιμακώνεται, με τις πρόσφατες κινήσεις να υποδηλώνουν πανικό. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εκτόξευση πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω Ουκρανίας προς ρωσικά εδάφη, ακολουθούμενη από βρετανικούς πυραύλους. Σε απάντηση, η Μόσχα ανακοίνωσε νέο πυρηνικό δόγμα και πραγματοποίησε επιθέσεις στο Ντνίπρο με τον νέο της υπερηχητικό πύραυλο, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση. Μάλιστα, η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών ή μισθοφόρων στην Ουκρανία.
Τα άτομα μπορεί να έχουν μόλις 15 λεπτά για να αναζητήσουν ασφάλεια μετά από μια πυρηνική έκρηξη.
Στο μεταξύ, το Παρίσι έχει δώσει το «πράσινο φως» στο Κίεβο να πλήττει ρωσικά εδάφη με γαλλικούς πυραύλους SCALP-EG, που είναι παρόμοιοι με τους βρετανικούς Storm Shadow. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι κρίσιμη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία και στο Κουρσκ, όπου το Κίεβο έχει χάσει το 40% των εδαφών που είχε καταλάβει.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει την κατασκευή καταφυγίων και προτρέπει τους πολίτες να μετατρέψουν γκαράζ και υπόγεια σε καταφύγια. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγό επιβίωσης για πυρηνικές επιθέσεις μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA). Ο οδηγός υπογραμμίζει ότι οι πολίτες μπορεί να έχουν μόλις 15 λεπτά για να βρουν ασφάλεια μετά από μια πυρηνική έκρηξη.
Μπες μέσα, μείνε μέσα, έσο έτοιμος
Η FEMA προτείνει τρία βασικά βήματα για την επιβίωση: Μπες μέσα, μείνε μέσα, έσο έτοιμος. Σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, οι πολίτες πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο σε ανθεκτικά κτίρια, ιδανικά υπόγεια ή κεντρικά δωμάτια, μακριά από παράθυρα. Είναι σημαντικό να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους για τουλάχιστον 24 ώρες, εκτός αν δοθούν αντίθετες οδηγίες από τις Αρχές.
Η FEMA προειδοποιεί για τις σοβαρές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσουν οι πυρηνικές εκρήξεις, όχι μόνο από την ίδια την έκρηξη αλλά και από τις επακόλουθες επιπτώσεις και ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς (EMP). Συνιστά στους πολίτες να προετοιμαστούν εκ των προτέρων, συναρμολογώντας κιτ έκτακτης ανάγκης και εντοπίζοντας κοντινά πυρηνικά καταφύγια.
Ένα πυρηνικό καταφύγιο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την προστασία των ανθρώπων από ραδιενεργά υλικά που μπορούν να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα μετά από μια πυρηνική έκρηξη. Πολλά τέτοια καταφύγια κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στις τελευταίες ημέρες, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία ανανεώνουν τις «οδηγίες πολέμου» τους και διανέμουν φυλλάδια στους πολίτες τους.
Βομβαρδιστικά των ΗΠΑ αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Ρωσίας
Εν τω μεταξύ, δύο ρωσικά Sukhoi Su-27 αναχαίτισαν ισάριθμα αμερικανικά Boeing B-52 Stratofortress κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τη Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης λόγω της υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία «ετοιμάζει απάντηση» σε νέες ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους των ΗΠΑ
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει απάντηση στις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στην περιοχή του Κουρσκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους σε στόχους στην περιοχή του Κουρσκ.
Από τις 23 Νοεμβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί δύο φορές με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας. Το πρώτο χτύπημα, με πέντε πυραύλους ATACMS, πραγματοποιήθηκε κατά αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 στην περιοχή Λοταρέφκα, ενώ το δεύτερο χτύπημα, με οκτώ πυραύλους, έγινε στο αεροδρόμιο Κουρσκ-Βοστόχνι.
Επιπλέον, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιταχύνει την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ενδεχόμενη εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η G7 παρακολουθεί τις εξελίξεις.