Η κατάσταση στο Πακιστάν προκαλεί σοβαρό προβληματισμό, καθώς η ανάγκη μείωσης των κρουσμάτων ασθενειών που σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα καθίσταται επιτακτική. Η επαρχία Παντζάμπ, όπου διαμένει πάνω από το ήμισυ των 240 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, έχει επιβάλει περιορισμούς στις υπαίθριες δραστηριότητες και έχει ζητήσει από καταστήματα και εμπορικά κέντρα να κλείνουν νωρίς, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες υγείας.
Απαγόρευση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημόσιους χώρους
Η κυβέρνηση της Παντζάμπ έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δημόσιων χώρων, όπως πάρκα και ζωολογικούς κήπους, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Η Λαχόρη, η οποία θεωρείται η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με τις μετρήσεις της ελβετικής εταιρείας IQAir, πλήττεται ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι περιοχές της Λαχόρης, της Μουλτάν, της Φαϊζαλαμπάντ και της Γκουτζρανουάλα έχουν δει δραματική αύξηση σε περιπτώσεις αναπνευστικών νόσων, ερεθισμών των ματιών και του λαιμού, καθώς και επιπεφυκίτιδας. Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.
«Η εξάπλωση της επιπεφυκίτιδας, που μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, καπνό, σκόνη ή χημικές ουσίες, συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, έχουν απαγορευτεί, οι «μη αποφευκτέες θρησκευτικές τελετές» εξαιρούνται από την απαγόρευση. Ορισμένα καταστήματα, όπως φαρμακεία και γαλακτοπωλεία, δεν υπόκεινται επίσης σε περιορισμούς και μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 8 μ.μ. τοπική ώρα.
Επικίνδυνη ποιότητα αέρα
Η ποιότητα του αέρα στη Λαχόρη παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα, με τον δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) να ξεπερνά το 600. Αυτός ο αριθμός, αν και σημαντικά χαμηλότερος από το 1.900 που παρατηρήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα, συνεχίζει να υποδεικνύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Οι τιμές του AQI θεωρούνται «καλές» όταν κυμαίνονται μεταξύ 0-50, ενώ από 180 και πάνω η ποιότητα του αέρα είναι «κακή» και από 300 «επικίνδυνη». Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές στον δείκτη AQI στη Λαχόρη ξεπέρασαν συστηματικά το 1.000.
Οι αρχές του Παντζάμπ προειδοποίησαν τους κατοίκους, ιδίως τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, να αποφεύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες και να φορούν μάσκες.
Η επικινδυνότητα της αιθαλομίχλης είναι γνωστή, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να τονίζει τους κινδύνους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, με σχεδόν 600 εκατομμύρια να εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης στη Νότια Ασία, σύμφωνα με τη UNICEF.
Η τοξική αυτή ομίχλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα και αναπνευστικές παθήσεις. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχουν μειώσει το προσδόκιμο ζωής στη Λαχόρη κατά 7,5 χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters