Ένοπλοι επιτίθενται στο Πακιστάν, 22 νεκροί
Ένοπλοι επιτέθηκαν σε οχήματα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα. Οι δράστες ανάγκασαν τους οδηγούς να σταματήσουν και τους επιβάτες να κατέβουν από τα λεωφορεία για να ελέγξουν τις ταυτότητές τους, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία.
Σύμφωνα με τον Νατζίμπουλα Κακάρ, αξιωματούχο από την περιοχή Μασαχάιλ στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, τουλάχιστον «22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν» όταν οι ένοπλοι «σταμάτησαν λεωφορεία, φορτηγά και άλλα οχήματα σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Παντζάμπ με την Μπαλουτσιστάν».
Δείτε σχετική ανάρτηση:
At least 23 individuals from Punjab were brutally killed in Balochistan’s Musakhel district, Pakistan.
According to a report by Dawn, the tragedy unfolded when armed militants intercepted trucks and buses, forcibly removing passengers before shooting them after verifying their… pic.twitter.com/7ipMZmjX4K
— India Today NE (@IndiaTodayNE) August 26, 2024
Μια τραγωδία στην φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν
Οι επιθέσεις συνέβησαν νωρίς το πρωί στη μεγαλύτερη και φτωχότερη επαρχία του Πακιστάν, η οποία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους. Ο Νατζίμπουλα Κακάρ εξήγησε ότι «οχήματα που ταξίδευαν προς ή από την Παντζάμπ σταματήθηκαν» για έλεγχο, και όσοι «ταυτοποιήθηκαν ως κάτοικοι της Παντζάμπ (…) δολοφονήθηκαν». Από τα θύματα, οι 19 προέρχονταν από αυτή την επαρχία.
Ο Χαμίντ Ζεχρί, άλλος αξιωματούχος από την περιοχή Μασαχάιλ, κατηγόρησε την οργάνωση «Στρατός Απελευθέρωσης των Βελούχων» για την επίθεση. Αυτή η οργάνωση ανέλαβε αργότερα την ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι τα θύματα ήταν στρατιώτες που ντύνονταν πολιτικά, ωστόσο οι αρχές δήλωσαν ότι επρόκειτο για αθώους πολίτες.
Μετά την επίθεση, τουλάχιστον 10 φορτηγά πυρπολήθηκαν αφού οι οδηγοί τους δολοφονήθηκαν. Ο πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ υποσχέθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα φέρουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στο Μπαλουτσιστάν, διάφορες οργανώσεις ανταρτών δρουν εδώ και πολλές δεκαετίες, ζητώντας περισσότερη αυτονομία και δικαιότερη κατανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Μέχρι πρόσφατα, οι επιθέσεις τους επικεντρώνονταν κυρίως στις δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ