11.5 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠοια ευρωπαϊκή χώρα έχει τον πιο επικίνδυνο σιδηροδρομικό σταθμό;

Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει τον πιο επικίνδυνο σιδηροδρομικό σταθμό;

«Είναι το χειρότερο μέρος όπου έχω δουλέψει ποτέ. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος σταθμός», αναφέρει υπάλληλος ζαχαροπλαστείου στον σιδηροδρομικό σταθμό «Brussels Midi» στις Βρυξέλλες.

Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στον σταθμό είναι εκτός ελέγχου. Οι αναφορές για πυροβολισμούς και επιθέσεις με μαχαίρια έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου μεταξύ επιβατών και εργαζομένων, οι οποίοι ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι όλοι λένε: ‘αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη’», δηλώνει ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Philippe Close, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δραματική» σε δηλώσεις του στο Politico.

Τον Απρίλιο, ένα άτομο μαχαιρώθηκε μέσα στον σταθμό του μετρό, ενώ τον Ιούνιο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς σε κοντινό καφέ. Τον Αύγουστο, σημειώθηκε και πάλι ένας τραυματισμός από πυροβολισμό.

«Δεν θέλω να πεθάνω εδώ»

Γύρω στη 1:30 π.μ. μια νύχτα του Ιουνίου, ο Καρίμ, ιδιοκτήτης εστιατορίου κοντά στον σταθμό, ετοιμαζόταν να κλείσει την επιχείρησή του όταν άκουσε πυροβολισμούς και φωνές ανθρώπων.

Σε λίγα δευτερόλεπτα, διαπίστωσε ότι τέσσερα άτομα είχαν πυροβοληθεί στον πίσω δρόμο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο από αυτούς κατέληξαν.

«Ήταν σοκαριστικό», είπε, «αλλά όχι απρόσμενο».

Ο Καρίμ αποκάλυψε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα και αν δεν υπάρξει βελτίωση, θα αναγκαστεί να πουλήσει την επιχείρησή του. «Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά δεν θέλω να πεθάνω εδώ», πρόσθεσε.

«Οι νόμοι στο Βέλγιο δεν είναι πραγματικοί νόμοι»

Πολλοί εργαζόμενοι στην περιοχή έχουν συνηθίσει σε σκηνές βίας. Ο υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου ανέφερε ότι έχει δει από μαχαιρώματα μέχρι «πολλές, πολλές» κλοπές.

Μια μέρα, έξι άτομα μπήκαν στο κατάστημα και έκλεψαν αντικείμενα από τα ράφια μέσα σε τρεις ώρες. Οι κλοπές γίνονται τόσο συχνά που πια δεν τον απασχολεί να τις αναφέρει στις αρχές.

«Τι θα κάνουν;» είπε, ανασηκώνοντας τους ώμους. «Οι νόμοι στο Βέλγιο δεν είναι πραγματικά νόμοι».

Σύμφωνα με τον Christophe Vandeviver, καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, η εγκληματικότητα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι υψηλή λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων και της ανωνυμίας που επικρατεί. «Όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη ή την ευθύνη να παρέμβει σε μια κακή κατάσταση», εξηγεί.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο