Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέλαβε την Πέμπτη την προτροπή για το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει σταδιακά να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα. Αυτή η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Σε συνεργασία με το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι ΗΠΑ, ως κύριος σύμμαχος του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή, προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να μεσολαβήσουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε σχεδόν 11 μήνες πριν, λόγω της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε νότιες περιοχές του Ισραήλ. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.
Οι δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν
Κατά την επίσκεψή του στην Αϊτή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επεσήμανε ότι πιστεύει πως το 90% των ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα έχουν σχεδόν λυθεί. «Η επίλυση των εναπομεινάντων ζητημάτων εξαρτάται από τις δύο πλευρές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παρ’ όλα αυτά, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς οριστική συμφωνία, αυξάνει τους κινδύνους ανατροπής της ήδη εύθραυστη κατάστασης.
Η αλληλοκατηγορία Ισραήλ – Χαμάς
Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τις διαπραγματεύσεις, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται με ένταση. Ο Χαλίλ ο Αλ Χάγια, στέλεχος της Χαμάς στο Κατάρ, δήλωσε ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να σταματήσει την τυφλή στήριξή της στον ισραηλινό στρατό και να πιέσει τον Νετανιάχου.
Μετά από την ανακοίνωση ότι βρέθηκαν πτώματα έξι ομήρων από τους ισραηλινούς στρατούς, ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία για την απελευθέρωση των περισσότερων από 60 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, ενδεχομένως σε αντάλλαγμα για αναγνώριση των δικαιωμάτων κάποιων Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διατηρεί στήριξη στις στρατηγικές του αποφάσεις και δηλώνει ότι στόχος του είναι η εξάλειψη της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.
Τα «αγκάθια» της συμφωνίας
Κάποια από τα κύρια εμπόδια στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνουν τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας – μια μικρή περιοχή στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο που ο ισραηλινός στρατός θέλει να διατηρήσει, τον αριθμό των Παλαιστινίων που θα πρέπει να απελευθερωθούν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τους ομήρους και πιθανές αντιρρήσεις σε κάποια ονόματα από τις πλευρές.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία υπό διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ότι είναι πολύ μακριά από τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας.
Η στάση του Νετανιάχου
«Η προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε πίσω τους ομήρους και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Ισραήλ», δήλωσε. Σημείωσε ότι η κατοχή του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί η πίεση στη Χαμάς και να εμποδιστεί η επαναχρηματοδότησή της.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς είναι υποχείριο του Ιράν, που είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ. Τη στιγμή που η Χαμάς αναμένει την εφαρμογή ενός σχεδίου που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο τέσσερις εβδομάδες εκεχειρίας, που θα περιέχει την αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων και θα αντικατασταθεί από την απελευθέρωση των ομήρων.
Καθώς οι διαδηλώσεις για τους ομήρους συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές, ο ξάδελφος ενός από τους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί δήλωσε πως θα κάνουν τα πάντα για να γυρίσουν τους ομήρους πίσω και αν οι ηγέτες τους αρνούνται να συμφωνήσουν, θα πιέσουν γι’ αυτό.
Καταστροφές και Ανθρωπιστική Κρίση
Η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς στο νότο της ισραηλινής επικράτειας ξεκίνησε έναν πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει 1.205 θανάτους, κυρίως αμάχων, στο Ισραήλ. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, ενώ 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Οι στρατιωτικές αντιποίνων του Ισραήλ έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με τουλάχιστον 40.878 θανατηφόρους τουλάχιστον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά.
Την Πέμπτη, τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Επιχειρήσεις και Ανθρωπιστικές Δράσεις
Αξιοποιώντας τους «ανθρωπιστικούς διαλείμματα» των εχθροπραξιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ξεκινήσει εκστρατεία ανοσοποίησης για σχεδόν 200.000 παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας. Σκοπεύει να συνεχίσει την εκστρατεία στον βορρά από τις 9 Σεπτεμβρίου.
Στη Δυτική Όχθη, όπου ισχύει ισραηλινή κατοχή από το 1967, οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τις επιθέσεις, με τουλάχιστον 36 θανάτους από την 28η Αυγούστου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Την Πέμπτη, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή των Τούμπας, συμπεριλαμβανομένου ενός «σημαντικού τρομοκράτη» σύμφωνα με τον ισραηλινο στρατό.