Η απόφαση του Αμερικανού προεδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε σήμερα (17/11) από Αμερικανό αξιωματούχο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η άδεια αυτή αποτελεί ανταπόκριση σε ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου και έρχεται λίγο πριν την αποχώρηση του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο, καθώς και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επικριτικός απέναντι στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «έδωσαν το πράσινο φως στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Ουάσινγκτον φαίνεται να αποδέχεται τις πιέσεις του Κιέβου, αν και πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν προηγουμένως αρνηθεί να δώσουν αυτή την έγκριση, φοβούμενες μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Μόσχα.
Μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Οι πρώτες επιθέσεις αναμένονται να εστιαστούν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στους New York Times, επιβεβαίωσαν αυτή την πληροφορία υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Προειδοποιήσεις από τον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση, υποστηρίζοντας ότι θα σηματοδοτούσε την εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Η στροφή αυτή της Ουάσινγκτον έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα. Οι πύραυλοι ATACMS, με βεληνεκές έως 306 χιλιόμετρα, αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα χρησιμοποιηθούν για βαθιά πλήγματα.
Η αλλαγή πολιτικής από την Ουάσινγκτον προκύπτει σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη στο πεδίο της μάχης, ενώ η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο. Αν και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα των μεγάλων πλήγματων να αλλάξουν την πορεία του πολέμου, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει επικρίνει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, και δεν είναι σαφές αν θα ανατρέψει την απόφαση του Μπάιντεν σχετικά με τους πυραύλους ATACMS. Η Ουκρανία ανησυχεί για την πιθανή αποδυνάμωση της αμερικανικής υποστήριξης, ειδικά καθώς οι δυνάμεις της αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέτωπο και φοβούνται ότι μπορεί να επιβληθούν εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.