14.9 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΡεκόρ μεταναστευτικών ροών στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ - Ανακαλύψτε τα δεδομένα...

Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ – Ανακαλύψτε τα δεδομένα για το 2023

Το 2023, η νόμιμη μετανάστευση σε ορισμένες από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου σημείωσε ιστορικό υψηλό, προκαλώντας αντιδράσεις από ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι με τις κυβερνήσεις. Παρά τις ανησυχίες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μετανάστευση ενισχύει την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν το 2022 σε 38 χώρες μέλη του οργανισμού μέσω μόνιμων μεταναστευτικών διαδρομών. Αυτή η αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων μεταναστών το 2021, δείχνει τη συνεχιζόμενη τάση για μετακίνηση πληθυσμών.

Ρεκόρ μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν για εργασία και ανθρωπιστικούς λόγους

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο για πρώτη φορά έγινε ο μεγαλύτερος αποδέκτης μεταναστών μετά τις ΗΠΑ, με καθαρή μετανάστευση 750.000 ατόμων, κυρίως λόγω προσλήψεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Ζάν Κριστόφλ Ντυμόντ, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς μετανάστευσης του ΟΟΣΑ, τόνισε ότι «αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της πανδημίας. Το 2023, αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τη μεγάλη ζήτηση για ξένους εργαζόμενους και για σπουδές στο εξωτερικό.

Περίπου το ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ μετανάστευσης το 2023, όπως ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ δέχτηκαν 1,2 εκατομμύρια μόνιμους νόμιμους μετανάστες.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση της διασυνοριακής κίνησης έχει συμβάλει στην ανάκαμψη των πλούσιων οικονομιών από την πληθωριστική κρίση που ακολούθησε την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης σε επιλεγμένες χώρες του ΟΟΣΑ/ OECD

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στήριξε την εκστρατεία του στις δεσμεύσεις για πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης στις ΗΠΑ και πιθανή απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν στη χώρα χωρίς άδεια.

«Η άλλη πλευρά του λόφου»

Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι ανησυχούν για την αυξανόμενη κλίμακα της μετανάστευσης και τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν μέσω παράτυπων διαδρομών, αν και αυτοί αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών στοιχείων.

Όλες οι κυβερνήσεις του ΟΟΣΑ που αντιμετώπισαν εκλογές φέτος παρατήρησαν πτώση στη δημοφιλία τους, με αποτέλεσμα να χάσουν έδαφος.

Ο αριθμός των νέων αιτούντων άσυλο στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 30% φτάνοντας τα 2,7 εκατομμύρια, κυρίως λόγω της αύξησης των ατόμων που φτάνουν στις ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Νικαράγουα και την Αϊτή.

Οι ΗΠΑ δέχτηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις για άσυλο, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των αιτήσεων ασύλου σε όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΟΟΣΑ.

Αιτήσεις ασύλου στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες – Γερμανία, OECD

Ο Ζάν Κριστόφλ Ντυμόντ προειδοποίησε ότι οι χαμηλότεροι αριθμοί συνολικής μετανάστευσης από το 2025 και μετά δεν θα ήταν έκπληξη, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αυξανόμενες εντάσεις» καθώς οι δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης περιορίζονται.

Μια ανάλυση από την Goldman Sachs αποκάλυψε ότι η μετανάστευση αντιπροσωπεύει σχεδόν όλα τα κέρδη απασχόλησης σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του 2023, ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ κατά πάνω από 4 εκατομμύρια.

Ο Τζόζεφ Μπριγκς, οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι η μετανάστευση βοήθησε στην επανεξισορρόπηση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ με μικρό οικονομικό κόστος.

Μετανάστευση και ανάπτυξη

Ο Σεθ Κάρπεντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, προειδοποίησε ότι, αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, «μια περιστολή της μετανάστευσης θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό».

Άλλες χώρες που παραδοσιακά υποδέχονται πολλούς νέους μετανάστες έχουν σκληρύνει τους κανόνες εισόδου τους. Ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης που σχετίζεται με την εργασία, με τον Καναδά να μειώνει τον αριθμό των προσωρινών κατοίκων για πρώτη φορά.

Και οι τρεις χώρες επανεξετάζουν επίσης την πολιτική τους για τους ξένους φοιτητές, των οποίων ο αυξανόμενος αριθμός θεωρείται πηγή πίεσης στις υπερθερμαινόμενες αγορές στέγης.

Οι αφίξεις ξένων φοιτητών, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εμφάνισης μιας παγκόσμιας μεσαίας τάξης, αυξήθηκαν κατά 6,7% σε όλο τον ΟΟΣΑ το 2023, φτάνοντας τα 2,1 εκατομμύρια.

Οι μετακινήσεις φοιτητών στις χώρες του ΟΟΣΑ, από την Κίνα και την Ινδία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορεύσει πλέον στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να φέρνουν μέλη της οικογένειας, ενώ η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν αυξήσει τα δίδακτρα και έχουν περιορίσει τον αριθμό των φοιτητών.

Η Ολλανδία λαμβάνει παρόμοια μέτρα, με νέους κανόνες που περιορίζουν τον αριθμό των μαθημάτων που διδάσκονται στα αγγλικά. Ο Ντυμόντ σημείωσε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ θα καθιστούσαν «δύσκολο το κλείσιμο της πόρτας», ενώ σε πολλές άλλες χώρες, η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι «για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, χρειάζονται εργάτες».

Πρόσθεσε ότι «η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται νόμιμη μετανάστευση στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στη νόμιμη εργατική μετανάστευση στο μέλλον».

Πηγή: OT

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια