Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε την επιθυμία του για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επηρεάζουν τις αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας. Αυτές οι κυρώσεις, όπως ανέφερε, έχουν επιβληθεί «μονομερώς» και εμποδίζουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους εμπορικούς τους στόχους.
Σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και εμπορικοί στόχοι
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να αναπτύξουν το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η οικονομία και το εμπόριο αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέροντας ότι η Αμερική έχει γίνει η δεύτερη χώρα προορισμού για τις τουρκικές εξαγωγές και η πέμπτη χώρα προμήθειας προϊόντων στην Τουρκία.
«Ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου ξεπέρασε πέρυσι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε σταθερά τους δείκτες του διμερούς εμπορίου», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με σωστό σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αμυντική συνεργασία και περιορισμοί
Ο Ερντογάν συμμετείχε στο 15ο Τουρκικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, όπου ανέφερε ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχει «μείνει πολύ πίσω» λόγω των αμερικανικών περιορισμών. «Ελπίζουμε ότι έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε ότι τα εμπόδια στις εξαγωγές θα αρθούν οριστικά», πρόσθεσε.
Ως παράδειγμα της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ανέφερε την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών στο Τέξας από τουρκική εταιρεία, τα οποία εξάγονται στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης από την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα για την προώθηση των υφιστάμενων προγραμμάτων και τη δημιουργία νέων συνεργασιών που θα ενισχύσουν την κοινή ασφάλεια.
Προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από διαφορές σε ζητήματα όπως το Κουρδικό, η Συρία, η ανατολική Μεσόγειος και η Γάζα. Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019. Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης την κατάργηση μονομερών πρακτικών, όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου.
Συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Εκτός από τα F-16, η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon, ωστόσο η πώλησή του αντιμετωπίζει αντιρρήσεις από το Βερολίνο. Ο πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε την ισχυρή και δυναμική οικονομία της Τουρκίας, που είναι μία από τις πέντε χώρες παγκοσμίως με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων και κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 13 χιλιάδων δολαρίων.