Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, καθώς και για μια σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Αυτό ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο εξέφρασε σκεπτικισμό για την ιδέα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Όρμπαν παρουσίασε τις προτάσεις του σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν την Τετάρτη, όπως ανέφεραν οι αρχές της Ουγγαρίας και το Κρεμλίνο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το RT, «η Ρωσία έχει αποστείλει τις (αντι) προτάσεις της μέσω της Ουγγαρίας, αλλά το Κίεβο φέρεται να απέρριψε την πρωτοβουλία».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Όρμπαν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης και την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων που αφορούν την ανταλλαγή κρατουμένων». Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) έχει αναλύσει λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων στην ουγγρική πρεσβεία, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.
We all hope that @PM_ViktorOrban at least won’t call Assad in Moscow to listen to his hour-long lectures as well.
It’s absolutely clear that achieving real peace and guaranteed security requires America’s determination, Europe’s unity, and the unwavering commitment of all…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 11, 2024
Η αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ειρηνευτικές προτάσεις
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Όρμπαν και Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις ενέργειες του Ούγγρου ηγέτη, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει την ενότητα της Δύσης και φάνηκε να ειρωνεύεται τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουγγαρίας. Η Ουκρανία και άλλες χώρες θεωρούν την Ουγγαρία ως στενό σύμμαχο της Ρωσίας. Ο Όρμπαν δήλωσε ότι είναι λυπηρό που ο Ζελένσκι απέρριψε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός.
Το Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου ανέφερε ότι η Ουγγαρία δεν ενημέρωσε την Ουκρανία σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία και ότι «η Ουκρανία δεν εξουσιοδότησε την Ουγγαρία για τίποτα», προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εργάζονται καθημερινά για την απελευθέρωση Ουκρανών κρατουμένων που βρίσκονται στη Ρωσία. «Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για μια σημαντική ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου, Ντμίντρο Λίτβιν.
Οι θέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την εκεχειρία
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αυτοαποκαλούμενος ειδικός στη διαμεσολάβηση, έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να το πετύχει.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε τους όρους του για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία πρέπει να αποδεχτεί να μην ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τέσσερις περιοχές που διεκδικεί και ελέγχει κυρίως η Ρωσία.
«Η Ρωσία δεν έχει αρνηθεί ποτέ τις ειρηνευτικές συνομιλίες και έχει επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία της να τις επαναλάβει με βάση τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης του 2022», δήλωσε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, το Κίεβο υπογραμμίζει ότι απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ώστε να αποτραπεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία για να προετοιμαστεί για νέα εισβολή. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος.