Ο Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου 2025. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι αμερικανικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιδιώκουν την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
«Αισθάνονται πιο άνετα όταν αποδυναμώνουν τη Ρωσία και την επιρροή της», εξήγησε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Στη Μόσχα επικρατεί η άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από τις ΗΠΑ με σκοπό την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Ο Λαβρόφ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών από το 2004, υπογράμμισε ότι «όλα όσα συμβαίνουν μπορούν να αναχθούν στην επιθυμία της Ουάσινγκτον να εξαλείψει τη Ρωσία ως ανταγωνιστή». Προβλέπει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον έλεγχο της παγκόσμιας κατάστασης.
Στην επερχόμενη σύνοδο της G20 στη Βραζιλία, ο Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, και δεν αποκλείονται επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους.
Καμία πιθανότητα αναβίωσης των συμφωνιών του Μινσκ
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτείνοντας μια συμφωνία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και ο Πούτιν, συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογική του νίκη, δηλώνοντας ότι είναι ανοικτός σε διάλογο. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θεωρεί τον Τραμπ απρόβλεπτο και θα περιμένει να δει την κατεύθυνση που θα επιλέξει.
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναβίωσης των συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της σύρραξης. Αυτές οι συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2014 και το 2015, προέβλεπαν ευρεία αυτονομία για τις περιοχές του Ντονμπάς, κάτι που το Κίεβο απορρίπτει πλέον μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε «προληπτική» εισβολή για να αποτρέψουν την ανακατάληψη περιοχών από φιλορώσους αυτονομιστές.
Η επιθυμία των ΗΠΑ για έλεγχο εντός του ΝΑΤΟ
«Η θεμελιώδης προσέγγιση της Ουάσινγκτον σε θέματα που αφορούν την Ουκρανία και την Ευρώπη δεν θα αλλάξει, καθώς οι ΗΠΑ θα επιδιώκουν πάντα να ελέγχουν ό,τι συμβαίνει εντός της τροχιάς του ΝΑΤΟ, ειδικά στο έδαφος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από την τηλεόραση Rossiya-1 και αναφέρθηκαν από το πρακτορείο TASS.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «τα όρια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θολώνουν όλο και περισσότερο, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά. Ο τρόπος με τον οποίο θα ασκήσουν αυτόν τον έλεγχο είναι αβέβαιος, αλλά είναι σαφές ότι θα επιδιώκουν να διατηρήσουν τις διαδικασίες υπό τον έλεγχό τους».