Η Ρωσία απορρίπτει τις φήμες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Το Κρεμλίνο αντέτεινε ότι οι αναλύσεις αυτές είναι αναληθείς.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Κρεμλίνου χαρακτήρισαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ως «επιστημονική φαντασία», επισημαίνοντας ότι η πληροφορία αυτή διαδόθηκε ευρέως χθες. Η Washington Post ήταν το πρώτο μέσο που ανέφερε την εν λόγω επικοινωνία, ακολουθούμενη από το Reuters, γεγονός που προκάλεσε ντόμινο αναφορών και αναλύσεων.
«Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της ποιότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται σήμερα, ακόμη και σε αρκετά αξιόπιστα μέσα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για να μιλήσει με τον Τραμπ αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι επιδιώκουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας.
Ο Πεσκόφ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες η Βρετανία να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα συστήματα πυραύλων Storm Shadow για να πλήξει ρωσικούς στόχους, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι Πούτιν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ φέρεται να συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση και του υπενθύμισε την ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να βρει μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου «σε μία ημέρα», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα το επιτύχει.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ. Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Τραμπ για την Ουκρανία, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε θέσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου, απαιτώντας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικεί η Ρωσία. Η Ουκρανία απέρριψε αυτούς τους όρους, χαρακτηρίζοντάς τους ως συνθηκολόγηση, ενώ ο Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.