9.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΡουμανία: Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μετατρέπεται σε κρίσιμο τεστ για...

Ρουμανία: Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μετατρέπεται σε κρίσιμο τεστ για το μέλλον της χώρας.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε σταυροδρόμι: θα συνεχίσει στον φιλοευρωπαϊκό δρόμο ή θα κάνει μια επικίνδυνη στροφή; Την Κυριακή, ενδέχεται να εκλεγεί ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, μια απόφαση που θα κρίνει το μέλλον ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γειτονικού της Ουκρανίας.

«Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θεωρείται ως δημοψήφισμα για την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας»

Στον δεύτερο γύρο, η Έλενα Λασκόνι, κεντροδεξιά δήμαρχος μιας μικρής πόλης και πρώην δημοσιογράφος, αντιμετωπίζει τον εθνικιστή Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση κερδίζοντας την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο. Η Λασκόνι προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες, τονίζοντας τη σημασία των εκλογών και ακόμη και προσευχήθηκε σε μοναστήρι «για τη δημοκρατία».

Η ίδια περιγράφει την εκλογική αναμέτρηση ως «υπαρξιακή μάχη», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «αντιπαράθεση» ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν να διατηρήσουν τη νεαρή ρουμάνικη δημοκρατία, που προήλθε από την επανάσταση του 1989, και σε αυτούς που επιδιώκουν την επιστροφή στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Αναταραχές και ανησυχίες μετά τον πρώτο γύρο

Η Ρουμανία διανύει μια περίοδο αναταραχής: μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, πραγματοποιήθηκε ανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, ενώ υπήρξαν φόβοι για ακύρωση της ψηφοφορίας και καταγγελίες για ρωσική παρέμβαση. Επιπλέον, υπάρχουν υποψίες για άνιση παρουσία των υποψηφίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το TikTok να είναι η αγαπημένη πλατφόρμα του Γκεοργκέσκου.

Αντιδρώντας σε αποκαλύψεις που αφορούσαν τη χρήση της πλατφόρμας από τον ακροδεξιό υποψήφιο, ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου ανακοίνωσε τη στήριξή του στην Λασκόνι, κίνηση που επαναλήφθηκε και από τους φιλελεύθερους. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από αυτή την ανακοίνωση έδειχναν τη Λασκόνι στο 42%, σε σύγκριση με το 58% του Γκεοργκέσκου.

Η στάση του Γκεοργκέσκου για ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Γκεοργκέσκου, που κατηγορείται από τους επικριτές του για φιλορωσικές τάσεις, αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο στο παρελθόν έχει επαινέσει. Ενώ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση της Ρουμανίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επιδιώκει να επαναφέρει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, εκφράζοντας αντίθεση στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εμπνευσμένος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η εθνικιστική του ρητορική βρίσκει απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη. Ο φόβος είναι ότι η Ρουμανία, που έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, θα ενταχθεί στο μπλοκ της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στη Ρωσία.

Ο Μάρτιου Γκινσέα, πολιτικός επιστήμονας στο ΕΤΗ της Ζυρίχης, επισημαίνει ότι η νίκη του Γκεοργκέσκου θα ευθυγραμμίσει τη Ρουμανία με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, των οποίων οι ηγέτες επιθυμούν να περιορίσουν την επιρροή της ΕΕ.

Παρακολουθούν οι Βρυξέλλες και η Μολδαβία

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, όπως και η γειτονική Μολδαβία. Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, που κατέχει ρουμανικό διαβατήριο, απηύθυνε μήνυμα βίντεο στους Ρουμάνους, καλώντας τους να ψηφίσουν για «μια ισχυρή, ευρωπαϊκή και ελεύθερη Ρουμανία». Στη Γεωργία, η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπασβίλι εξέφρασε τις ευχές της προς την Λασκόνι.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, αν και έχει κυρίως τιμητικό ρόλο, επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας και διαδραματίζει ρόλο στην κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται δύσκολο μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να αποκτήσει πλειοψηφία.

Η χώρα φαίνεται διχασμένη, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, ενώ η άκρα δεξιά συγκέντρωσε το ένα τρίτο των ψήφων, ένα πρωτοφανές ποσοστό για τη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνισμού. Αυτή η στροφή οφείλεται στην οργή πολλών από τους 19 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και θεωρούν ότι τα παραδοσιακά κόμματα είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα.

Τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, που έχουν τη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και κάλεσαν τους πολίτες να απορρίψουν τον «απομονωτισμό, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό» στις εκλογές της Κυριακής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια