Η Σερβία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, με το κόστος της συμφωνίας να ανέρχεται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την είδηση αυτή γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την Παρασκευή (29/8).
Μετά από συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία θα πληρώσει δύο δόσεις αξίας 420 εκατομμυρίων ευρώ το 2024 και το 2025 για τα αεροσκάφη. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε πότε ακριβώς θα παραλάβει τα πρώτα Rafale.
Αν και καταδίκασε την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Δύσης.
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι τα Rafale θα παραδοθούν με πυραύλους μέσου βεληνεκούς MICA, που κατασκευάζονται από τη γαλλική MBDA, αντί για τους πιο προηγμένους Meteor, που διαθέτουν μεγαλύτερη εμβέλεια.
Η δήλωση του Μακρόν: «Στρατηγικής σημασίας αλλαγή»
Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επαίνεσε τη συμφωνία και την χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας αλλαγή», όταν ρωτήθηκε για τις φιλικές σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας.
Η Σερβία έχει περιορίσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παρά την καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, η χώρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όπως έχουν πράξει άλλες δυτικές χώρες.
Επιπλέον, η Σερβία δεν συμφώνησε με την δήλωση της ΕΕ, στην οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Σε εκείνη τη στιγμή, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία ακολουθεί αυτόνομη πολιτική.
Στην πρόσφατη δήλωσή του, την Τετάρτη (27/8), ο Βούτσιτς τόνισε ότι η αδιαλλαξία που επιδεικνύουν τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση καθιστά δύσκολη την αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν μπορεί να κατανοήσει τη θέση του άλλου», επεσήμανε.
Πρόσθεσε ότι, «αν υπάρχουν δύο πλευρές που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ηττηθούν και καμία από αυτές δεν είναι διατεθειμένη να δει την οπτική της άλλης, τότε είναι προφανές ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί». Σημείωσε επίσης ότι η Δύση φοβάται ότι αν η Ρωσία επικρατήσει στον πόλεμο, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση της πολιτικής και οικονομικής υπεροχής της.