18.8 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣημάδια μιας επικείμενης παγκόσμιας σύρραξης και χώρες στα πρόθυρα του πολέμου

Σημάδια μιας επικείμενης παγκόσμιας σύρραξης και χώρες στα πρόθυρα του πολέμου

Στρατιωτικοί ηγέτες εκφράζουν ανησυχία ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε παγκόσμια σύρραξη, ιδιαίτερα τώρα που η Βόρεια Κορέα στέλνει στρατεύματα στη Ρωσία για εκπαίδευση. Η αποστολή μέχρι και τεσσάρων ταξιαρχιών, που αριθμούν περίπου 12.000 στρατιώτες, θεωρείται από ανώτερη δυτική κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλούνται οι Τάιμς, ως ένα ανησυχητικό σημάδι μιας αναδυόμενης συμμαχίας που αντιτίθεται στη Δύση.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει την εμφάνιση ενός μπλοκ δυνάμεων που είναι “πρόθυμο να ανταλλάξει ζωές και πόρους για να δημιουργήσει έναν άξονα επιθετικότητας, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες”. Η πηγή αναφέρεται σε αυτό το “θανατηφόρο κουαρτέτο” που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η αποστολή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ουκρανίας θα σηματοδοτήσει την πρώτη εισβολή τρίτης χώρας στο ουκρανικό έδαφος από την αρχή του πολέμου, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ορόσημο. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι “αυτό δείχνει μια σημαντική πτυχή: οι διεθνείς συγκρούσεις πλησιάζουν πολύ γρήγορα”.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Κιέβου αναφέρει ότι η πρώτη παρτίδα 2.600 πεζικάριων θα μπορούσε να σταλεί για να συμμετάσχει στην αντεπίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα μπορεί να διαχωρίσει τους Βορειοκορεάτες σε εκείνους που μάχονται στη Ρωσία και σε αυτούς που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά και οι δύο ομάδες είναι πιθανό να εμπλακούν σε μάχες με Ουκρανούς.

Ένα κρίσιμο ερώτημα για τη Νότια Κορέα και τη Δύση είναι τι ακριβώς προσφέρει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να ανταμείψει την Πιονγκγιάνγκ με εξελιγμένες τεχνολογίες όπλων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, με στόχο τη Νότια Κορέα. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, υποσχέθηκε ότι “δεν θα μείνει αδρανής” απέναντι σε αυτή την πρόκληση, την οποία χαρακτήρισε ως “απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια”.

Εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί να τοποθετήσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, είναι πιθανό ο Πρόεδρος Πούτιν να συμφωνήσει. Η Νότια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, παραβιάζοντας μια μακροχρόνια πολιτική μη αποστολής θανατηφόρων όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε ενεργές συγκρούσεις.

Αν και μια ουκρανική στρατιωτική πηγή υποβάθμισε την αποτελεσματικότητα των βορειοκορεατικών στρατευμάτων λόγω της έλλειψης εμπειρίας και γνώσης του εδάφους, οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι οι αναπτυσσόμενες μονάδες αποτελούν ειδικές δυνάμεις. Αυτές οι μονάδες ανήκουν στο Σώμα XI της Βόρειας Κορέας, που είναι καλά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο.

Ο Πούτιν γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι απίθανο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Η Βρετανία απέτυχε να πείσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow εντός της ρωσικής επικράτειας, λόγω φόβων για κλιμάκωση.

Με την προσοχή των ΗΠΑ να στρέφεται προς τον Ινδο-Ειρηνικό, το Ισραήλ, που έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους Αμερικανούς, μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του. Το Ιράν, που έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορεί να αποφασίσει να συνεργαστεί περαιτέρω με τη Ρωσία.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές περιγράφουν την ανάγκη προσοχής στα ερεθίσματα και τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Κάθε περιοχή παρουσιάζει τα δικά της διλήμματα και το ενδεχόμενο λανθασμένων υπολογισμών, αλλά η κύρια προτεραιότητα είναι η αποφυγή κλιμάκωσης.

Ο Matthew Savill, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute, επισημαίνει ότι υπάρχει πράγματι ένα μονοπάτι που οδηγεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά “είμαστε λίγο μακριά ακόμα”. Δεν πιστεύει ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν ένα “μυστικό σχέδιο” για να αντιμετωπίσουν πολεμικά τη Δύση, αλλά αναγνωρίζει ότι κινούνται προς μια κατεύθυνση που αποσταθεροποιεί τη Δύση.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί σοβαρές αποφάσεις από τους δυτικούς ηγέτες, καθώς οι προκλήσεις συσσωρεύονται και συνδέονται μεταξύ τους.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο