15.6 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία διανέμουν οδηγούς επιβίωσης για πολεμικές καταστάσεις

Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία διανέμουν οδηγούς επιβίωσης για πολεμικές καταστάσεις

Από τη Δευτέρα, εκατομμύρια Σουηδοί θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν φυλλάδια που παρέχουν οδηγίες για την προετοιμασία σε περίπτωση πολέμου ή άλλης κρίσης. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στην επιδείνωση της ασφάλειας, που συνδέεται με την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το φυλλάδιο, με τίτλο «Αν έρθει κρίση ή πόλεμος», έχει ανανεωθεί και είναι διπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του, που κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια. Παράλληλα, η Φινλανδία έχει δημοσιεύσει νέες διαδικτυακές συμβουλές για την προετοιμασία σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως αναφέρει το BBC.

Οι Νορβηγοί έχουν επίσης λάβει πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους προτρέπει να είναι έτοιμοι να αυτοσυντηρηθούν για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, πολέμου ή άλλων απειλών. Στη Νορβηγία, έχουν σταλεί 2,2 εκατομμύρια έντυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τον Τόρε Κάμφγιορντ, υπεύθυνο της εκστρατείας αυτοετοιμασίας της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας (DSB).

Προετοιμασία για αυτοάμυνα

Το φινλανδικό φυλλάδιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές συγκρούσεις και πώς η κυβέρνηση και ο πρόεδρος θα αντιδρούσαν σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι οι αρχές είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα».

Η Σουηδία έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, ακολουθώντας την Φινλανδία, η οποία υπέβαλε αίτηση μετά την κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας το 2022. Αντίθετα, η Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος της αμυντικής συμμαχίας.

Η κυβέρνηση του Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει αντίγραφα για κάθε σπίτι, καθώς αυτό θα κόστιζε εκατομμύρια, προτιμώντας μια ψηφιακή έκδοση που μπορεί να ενημερωθεί πιο εύκολα.

Ο μακρύς κατάλογος προμηθειών

Οι προτάσεις για τα είδη που πρέπει να διατηρούνται στο σπίτι περιλαμβάνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες φασολιών, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, όπως δισκία ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Ο Κάμφγιορντ τόνισε ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ιδέα ενός φυλλαδίου πολιτικής έκτακτης ανάγκης δεν είναι καινούργια για τους Σουηδούς. Η πρώτη έκδοση του «Αν έρθει πόλεμος» κυκλοφόρησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανανεώθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ένα σημαντικό μήνυμα που έχει μετακινηθεί προς τα πάνω στο φυλλάδιο αναφέρει: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση πρέπει να σταματήσει είναι ψευδείς».

Αλλαγές στην άμυνα

Η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν κάποτε ουδέτερα κράτη, αλλά οι υποδομές τους και το «σύστημα ολικής άμυνας» έχουν τις ρίζες τους στον Ψυχρό Πόλεμο. Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Καρλ-Όσκαρ Μπόχλιν, δήλωσε ότι οι ενημερώσεις στις σουηδικές πολιτικές πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στο παγκόσμιο πλαίσιο.

Νωρίτερα φέτος, προειδοποίησε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», κάτι που θεωρήθηκε ως μια κλήση αφύπνισης, καθώς οι κινήσεις προς την αναδόμηση της «συνολικής άμυνας» προχωρούσαν αργά.

Η Φινλανδία, λόγω των εκτενών συνόρων της με τη Ρωσία και της εμπειρίας της από τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διατηρούσε πάντα υψηλό επίπεδο άμυνας. Αντίθετα, η Σουηδία είχε μειώσει τις υποδομές της και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να τις ενισχύει ξανά.

«Από τη φινλανδική οπτική γωνία, αυτό είναι λίγο παράξενο», σημειώνει ο Ιλμάρι Καικχό, αναπληρωτής καθηγητής πολεμικών σπουδών στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. «Η Φινλανδία δεν ξέχασε ποτέ ότι ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα, ενώ στη Σουηδία οι άνθρωποι χρειάστηκε να ταρακουνηθούν για να κατανοήσουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί», προσθέτει.

Η 24χρονη Μελίσα Ιβ Αγιοσμάκι, που κατάγεται από τη Φινλανδία και σπουδάζει στο Γκέτεμποργκ, εξέφρασε ανησυχία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. «Τώρα αισθάνομαι λιγότερο ανήσυχη, αλλά η σκέψη για το τι θα έπρεπε να κάνω αν γινόταν πόλεμος είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ειδικά επειδή έχω την οικογένειά μου πίσω στη Φινλανδία».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο