16 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣπάνιες γαίες: «Μάχη» Κίνας και Δύσης, με την Δύση να χάνει.

Σπάνιες γαίες: «Μάχη» Κίνας και Δύσης, με την Δύση να χάνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν συνεχώς κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, καθώς ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στην παραγωγή ημιαγωγών και πράσινης τεχνολογίας.

Αυτός ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε μια σειρά ελέγχων εξαγωγών, δασμών και μαύρων λιστών, με τις δύο χώρες να αναλαμβάνουν δράσεις εναντίον η μία της άλλης, καθώς και κατά των συμμάχων τους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Πρόσφατα, η Κίνα έχει ανακοινώσει νέους ελέγχους εξαγωγής, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου, στο αντιμόνιο. Αυτό είναι ένα μέταλλο που δεν είναι αρκετά γνωστό, αλλά χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, όπως πυρομαχικά με διάτρητη θωράκιση, γυαλιά νυχτερινής όρασης και οπτικά ακριβείας. Σημειώνεται ότι το αντιμόνιο έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή έπεται των περιορισμών που ανακοίνωσε η Κίνα πέρυσι σχετικά με τις εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου, που είναι απαραίτητα για την παραγωγή τσιπ και στρατιωτικές επικοινωνίες.

Η Κίνα κατέχει περίπου το 60% των συνολικών αποθεμάτων σπάνιων γαιών και επεξεργάζεται σχεδόν το 90% από αυτά. Παρόλο που το Πεκίνο επικαλείται την “εθνική ασφάλεια” για τα μέτρα αυτά, οι επιδιώξεις του στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών εδραιώνουν τη θέση του στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποδυναμώσουν την Κίνα περιορίζοντας τις εξαγωγές προηγμένων τεχνολογιών ημιαγωγών, καθώς και εμποδίζοντας τους Κινέζους κατασκευαστές από την πώληση προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Αυτή η αλληλεπίδραση έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες και των δύο χωρών, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη και την καινοτομία. Σημαντική είναι η ανάγκη να προσαρμοστούν οι χώρες στις νέες περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού προκειμένου να μετριαστεί η οικονομική κρίση.

Για παράδειγμα, η κινεζική εταιρεία Huawei συνεργάζεται με τον εγχώριο κατασκευαστή τσιπ SMIC για να προχωρήσει στην ανάπτυξη τσιπ αιχμής. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι Κινέζοι αγοραστές βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους για να παρακάμψουν τους περιορισμούς των ΗΠΑ σε προηγμένους επεξεργαστές.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν δημιουργήσει πρωτοβουλίες όπως η Mineral Security Partnership για τη βελτίωση της συνεργασίας γύρω από κρίσιμους πόρους, αλλά αυτές οι προσπάθειες χρειάζεται να μετατραπούν γρήγορα σε ουσιαστική δράση.

Κίνδυνος νέων περιορισμών

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η Κίνα θα συνεχίσει να προσθέτει νέα βασικά μέταλλα στους περιορισμούς της, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει την παραγωγή τσιπ λόγω αυξημένων τιμών και έλλειψης κατάλληλων εισροών.

Η ενίσχυση των προσπαθειών εξόρυξης και διύλισης είναι ζωτικής σημασίας. Αν και η Κίνα κυριαρχεί και σε αυτούς τους τομείς, υπάρχουν σημαντικά αποθέματα μετάλλων εκτός Χώρας που μπορούν να εκμεταλλευτούν, συμπεριλαμβανομένων και των Δυτικών χωρών.

Η εταιρεία Nyrstar, που ανήκει στον όμιλο εμπορίας Trafigura, εκτιμά ότι μια νέα μονάδα μεταλλουργίας ψευδαργύρου στο Τενεσί θα μπορούσε να καλύψει το 80% της ετήσιας ζήτησης των ΗΠΑ για γάλλιο και γερμάνιο. Οι υψηλότερες τιμές των μετάλλων, λόγω των ελέγχων από το Πεκίνο, μπορεί να καταστήσουν την εξόρυξη πιο ελκυστική.

Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν τη βιομηχανία. Η αστάθεια των τιμών καθιστά την εξόρυξη επικίνδυνη και οι εξαγωγές σε τιμές κάτω από το κόστος από την Κίνα είναι προκλητικές για ανταγωνισμό. Η απλοποίηση των νόμων και κανονισμών για τα χημικά σε όλες τις χώρες θα ήταν χρήσιμη, όπως και η υιοθέτηση κοινοτικών περιβαλλοντικών προτύπων.

Στρατηγική έρευνα

Επίσης, απαιτείται καλύτερος συντονισμός στα οικονομικά κίνητρα. Ο σχεδιασμός ασφαλιστικών προγραμμάτων και η ενίσχυση συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους στα έργα εξόρυξης κρίσιμων μετάλλων, ενώ μακροχρόνιες συμφωνίες απορρόφησης μπορούν να εξασφαλίσουν τη ζήτηση.

Ορισμένα κρίσιμα μέταλλα είναι ακριβά και δύσκολα να ανακυκλωθούν ή να αντικατασταθούν, αλλά η στήριξη στρατηγικής έρευνας και ανάπτυξης παραμένει σημαντική. Για παράδειγμα, το γάλλιο μπορεί να παραχθεί από ιπτάμενη τέφρα άνθρακα, που προκύπτει από την καύση άνθρακα. Το πυρίτιο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποτελέσει μια λιγότερο ακριβή εναλλακτική λύση του γερμανίου σε ορισμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Η αντιπαράθεση για τις σπάνιες γαίες μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στη Σελήνη!

Για πολλές δεκαετίες, οι Δυτικές κυβερνήσεις εξαρτώνταν από φτηνές πρώτες ύλες που εισάγονταν από την Κίνα, ενώ η Κίνα επένδυε σημαντικά στην εξόρυξη, τη διύλιση και την εξερεύνηση. Η οικονομική εχθρότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποδεικνύει πόσο κοντόφθαλμες ήταν οι επιλογές που οδήγησαν σε εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή κρίσιμων μετάλλων.

Η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα αυτό φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτηση τους, θα χρειαστεί μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για τη διαχείριση των κρίσιμων ορυκτών.

Πηγή: ot.gr

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο