13.5 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣυρία: Οι αντάρτες που ελέγχουν το Χαλέπι – Ποιοι είναι;

Συρία: Οι αντάρτες που ελέγχουν το Χαλέπι – Ποιοι είναι;

Μέχρι το Σάββατο, οι αντάρτες στη Συρία είχαν καταλάβει «σημαντικά τμήματα» της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, του Χαλεπιού. Η αιφνιδιαστική αυτή επίθεση οδήγησε στα πρώτα ρωσικά πλήγματα στην πόλη από το 2016, αναγκάζοντας τον συριακό στρατό να αποσύρει τις δυνάμεις του, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC.

Η επίθεση οργανώθηκε από την ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία έχει μακρά και περίπλοκη ιστορία στη συριακή σύγκρουση. Η HTS ιδρύθηκε το 2011 με το όνομα Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ως θυγατρική της Αλ Κάιντα, με συμμετοχή και του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Θεωρήθηκε μία από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες κατά του προεδρικού καθεστώτος του Άσαντ.

Μαχητές της συριακής αντίστασης συγκεντρώνονται στην πλατεία Σααντάλα αλ Τζαμπίρι, καθώς οι αντάρτες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στην καρδιά του Χαλεπιού, Συρία 30 Νοεμβρίου 2024.

Ποιοι είναι οι Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ;

Η HTS, μετά τη ρήξη της με την Αλ Κάιντα το 2016, άλλαξε το όνομά της και δημιούργησε μια νέα οργάνωση που συγχωνεύθηκε με άλλες παρόμοιες ομάδες. Ο στόχος της είναι η εγκαθίδρυση φονταμενταλιστικής ισλαμικής κυριαρχίας στη Συρία, χωρίς να επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευρύτερου χαλιφάτου, όπως είχε προσπαθήσει το ISIS.

Η κατάσταση στη Συρία

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος φαινόταν να έχει σχεδόν τελειώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει αφήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να κυριαρχεί στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές, όπως αυτές με κουρδική πλειοψηφία στα ανατολικά, παραμένουν εκτός του ελέγχου του. Στον νότο, όπου ξεκίνησε η επανάσταση το 2011, παρατηρούνται κάποιες, αν και περιορισμένες, αναταραχές.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία κατέχεται κυρίως από ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών, η HTS είναι η κυρίαρχη δύναμη. Οι συγκρούσεις στην περιοχή συνεχίζονται, αν και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 2020, που μεσολάβησε η Ρωσία και η Τουρκία, έχει διατηρήσει μια σχετική ηρεμία.

Εσωτερικές διαμάχες

Η Ιντλίμπ, που φιλοξενεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, είναι γεμάτη εκτοπισμένα άτομα από περιοχές που οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν επανακαταλάβει. Το Χαλέπι υπήρξε ένα από τα πιο αιματηρά πεδία μάχης και αποτέλεσε μεγάλη ήττα για τους αντάρτες, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Για να εξασφαλίσει τη νίκη του, ο Άσαντ στηρίχθηκε στη ρωσική αεροπορική δύναμη και στην ιρανική στρατιωτική βοήθεια μέσω πολιτοφυλακών, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τη Μέση Ανατολή;

Η πρόσφατη ζημιά που υπέστη η Χεζμπολάχ από τις επιθέσεις του Ισραήλ, καθώς και τα ισραηλινά πλήγματα κατά ιρανικών στρατηγών στη Συρία, φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις των τζιχαντιστών και των ανταρτικών ομάδων στο Ιντλίμπ. Η HTS, παρά τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει δημιουργήσει μια de facto τοπική διοίκηση στην περιοχή.

Αν και οι φιλοδοξίες της HTS να επεκταθεί πέρα από την Ιντλίμπ δεν είναι σαφείς, η οργάνωση φαίνεται να περιορίζεται στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης φονταμενταλιστικής ισλαμικής κυριαρχίας στη Συρία, χωρίς να δείχνει σημάδια αναζωπύρωσης της σύγκρουσης σε μεγάλη κλίμακα – τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο