Η πρόσφατη αύξηση του απολογισμού των θυμάτων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, που βρίσκεται στην κεντρική Συρία, έχει προκαλέσει σοκ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 49, ενώ νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε αναφέρει 36 θύματα και πάνω από 50 τραυματίες.
«Βάρβαρη επίθεση» που εντάσσεται «στα συνεχιζόμενα εγκλήματα του σιωνισμού»
BREAKING:
Israel just dropped bombs on residential areas in Syria’s ancient city of Palmyra, slaughtering 36 innocents and wounding countless others.
This is a cold-blooded massacre of civilians.
Yet, not a peep from the international community. pic.twitter.com/Ve2IwljvqJ
— sarah (@sahouraxo) November 20, 2024
Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα εκτενές δίκτυο πηγών στη Συρία, αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 24 Σύροι πολίτες που ανήκουν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, 22 μη Σύροι, κυρίως μέλη του σιιτικού «Κινήματος Αλ Νουτζάμπα» από το Ιράκ, καθώς και 3 άτομα αγνώστων στοιχείων. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αρκετοί τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε βιομηχανικές περιοχές της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών. Το SANA ανέφερε επίσης ότι πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις επιθέσεις.
Dozens of Syrian Hizbulla & Alawites under rubble/doors in Palmyra today ☠ pic.twitter.com/3H0S4jPK8n
— Aswed (@Asw3dF) November 20, 2024
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο την ισραηλινή βάρβαρη επίθεση εναντίον της Παλμύρας», χαρακτηρίζοντας την ως μέρος των «συνεχιζόμενων εγκλημάτων του σιωνισμού κατά των χωρών της περιοχής και των λαών τους».
Στον κατάλογο της UNESCO
Η Παλμύρα φιλοξενεί αρχαιολογικούς χώρους που έχουν αναγνωριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011. Η περιοχή είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές και υπήρξε θύμα λεηλασίας και καταστροφών κατά την περίοδο που το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ήταν στην κορυφή της δύναμής του, το 2015, πριν εκδιωχθεί το 2017. Αυτή η κατάσταση είχε σοβαρές συνέπειες για την πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.
💥💀 Dalam serangan di Palmyra yang merenggut 36 korban jiwa, setidaknya ada satu orang yang tewas dari pihak Hizbullah. pic.twitter.com/tOJ4ZM8Vu4
— Narasi (@Narasi_winda) November 20, 2024
Από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ άλλαξε τη στρατηγική του εστιάζοντας στον Λίβανο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Από το 2011, οι ισραηλινές επιθέσεις, κυρίως αεροπορικές, έχουν ξεπεράσει τις εκατοντάδες. Μόνο φέτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 152 επιθέσεις.
Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σπάνια σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις της στη Συρία, ωστόσο τονίζει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν και σε παραστρατιωτικές ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ, να επεκτείνουν την επιρροή τους στη χώρα αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ