Ο Άντονι Τσάφι, ντυμένος με ένα στενό T-shirt που αναδεικνύει τη μυώδη σιλουέτα του, εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο στην Αυστραλία, το οποίο ειδικεύεται στη «λειτουργική ιατρική». Αυτός ο όρος, που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, ουσιαστικά συνδέεται με την εναλλακτική ιατρική, όπου οι κανόνες είναι σπάνιοι.
Στη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης με τον Guardian, ο Τσάφι εκφράζει τις απόψεις του, οι οποίες είναι και οι ίδιες που μοιράζεται με τους ασθενείς του: τα φυτά είναι επικίνδυνα και η μόνη σωστή διατροφή είναι η κρεατοφαγία. «Τα φυτά θέλουν να μας σκοτώσουν», δηλώνει, προσθέτοντας ότι, αν και ορισμένα φυτά είναι βρώσιμα, μακροπρόθεσμα προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, συγκρίνοντας τις επιπτώσεις τους με αυτές του καπνίσματος και του αλκοόλ.
Ο Τσάφι είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους υποστηρικτές της σαρκοφαγικής δίαιτας, μιας από τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της ευζωίας. Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται ότι η υγεία και η ποιότητα ζωής τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τη στιγμή που άρχισαν να καταναλώνουν κυρίως βοδινό κρέας και αβγά. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της δίαιτας βρίσκονται γνωστά πρόσωπα όπως ο αμερικανός παρουσιαστής Τζο Ρόγκαν και ο καναδός ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον, ο οποίος πρόσφατα εξύμνησε την τάση αυτή σε εκπομπή με τον Έλον Μασκ.
Βούτυρο και κρέας
Στο Instagram, έχουν γίνει δημοφιλή βίντεο με γυναίκες που δαγκώνουν ράβδους βούτυρου και άνδρες που απολαμβάνουν μπριζόλες για πρωινό. Ένας χρήστης με το όνομα animalbasedtaste δείχνει το δείπνο κάποιου που έχει χάσει 30 κιλά, κρατώντας έναν δίσκο γεμάτο με χοιρινό, αβοκάντο, στρείδια και σαρδέλες τηγανισμένες σε λίπος βοδινού.
Οι αυτοαποκαλούμενοι σαρκοφάγοι καταναλώνουν κυρίως τέσσερα βασικά τρόφιμα: μοσχάρι, μπέικον, βούτυρο και αβγά, αν και κάποιοι προσθέτουν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών, φρούτων και θαλασσινών. Τα υποτιθέμενα οφέλη της δίαιτας αυτής κυμαίνονται από γρήγορη απώλεια βάρους μέχρι τη δυνατότητα αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ακμή, το έκζεμα, ο διαβήτης και η ψωρίαση.
Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί και διατροφολόγοι υπογραμμίζουν ότι η αποκλειστική κατανάλωση ζωικών προϊόντων, χωρίς φρούτα και λαχανικά, είναι στην καλύτερη περίπτωση μη ισορροπημένη και στη χειρότερη επικίνδυνη για την υγεία, ειδικά μακροπρόθεσμα. Αν και πολλοί υποστηρικτές της σαρκοφαγικής δίαιτας είναι άνδρες, υπάρχουν και γυναίκες που συμμετέχουν στο κίνημα, όπως η Κούρτνεϊ Λούνα, influencer του κρέατος, η οποία αναφέρει ότι η διατροφή αυτή υπήρξε για εκείνη μια «αφύπνιση».
«Γιατί μας λένε ότι το βούτυρο είναι κακό και το κρέας είναι κακό;» αναρωτιέται η Λούνα, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες που προειδοποιούν για τους κινδύνους της κρεατοφαγίας μπορεί να είναι πληρωμένοι. Η Ντανιέλ Σάιν, διαιτολόγος που μελετά τη σχέση των social media με τις διατροφικές διαταραχές, επισημαίνει ότι η συμμετοχή σε online κοινότητες που προωθούν τη σαρκοφαγική δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην υγεία.
Ενώ κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν υπέροχα με τη νέα τους διατροφή, οι εξετάσεις τους συχνά δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Η δίαιτα των προγόνων
Αν και οι κίνδυνοι της σαρκοφαγικής δίαιτας είναι κυρίως μακροπρόθεσμοι, υπάρχουν και άμεσοι. Η Ιζαμπέλα Μα, μια influencer που συχνά δείχνει να τρώει ράβδους βουτύρου, ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται πια αντηλιακό, καθώς έχει κόψει τα φυτικά λίπη και το δέρμα της δεν καίγεται πια. Αυτή η πεποίθηση αναπαράγεται από πολλούς στο κίνημα, οι οποίοι καταδικάζουν τα «τοξικά» αντηλιακά που «διαταράσσουν» τις ορμόνες και προτείνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Ο Τσάφι υποστηρίζει ότι υπάρχουν «εκατοντάδες μελέτες» που αποδεικνύουν ότι η σαρκοφαγική δίαιτα είναι η ιδανική για την ανθρώπινη υγεία, ισχυριζόμενος ότι οι άνθρωποι είναι «σχεδιασμένοι» να καταναλώνουν μόνο «βιοδιαθέσιμο κρέας», όπως στην «προγονική ανθρώπινη δίαιτα». Από την άλλη, οι υποστηρικτές της σαρκοφαγικής διατροφής ισχυρίζονται ότι τα φυτά περιέχουν τοξικά χημικά που έχουν εξελιχθεί για να αμύνονται, χρησιμοποιώντας παραδείγματα παιδιών που αρνούνται να φάνε μπρόκολο για να αποδείξουν την «φυσική» αποστροφή μας προς τα λαχανικά.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διαφωνούν. Ο δρ Πίτερ Ούγκαρ, παλαιοανθρωπολόγος και εξελικτικός βιολόγος, αναφέρει ότι «η ποικιλομορφία της διατροφής μας δείχνει ότι δεν υπάρχει μία και μόνη προγονική ανθρώπινη δίαιτα». Αμφιβάλλει ότι υπήρξε ποτέ πρόγονος του ανθρώπου που ήταν αποκλειστικά σαρκοφάγος, σημειώνοντας ότι ακόμα και οι Νεάντερταλ, που θεωρούνταν σαρκοφάγοι, κατανάλωναν φυτά και σιτηρά. «Τα υπόλοιπα είναι απλά ανοησίες» καταλήγει.