Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΔιεθνήΤο κόστος των συγκρούσεων Ισραήλ - Χαμάς σε ανθρώπινες ζωές από το...

Το κόστος των συγκρούσεων Ισραήλ – Χαμάς σε ανθρώπινες ζωές από το 2008 έως σήμερα (infographic) – Monomaxos


Όταν η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σε μία συντονισμένη επίθεση από έδαφος, αέρα και θάλασσα, προκάλεσε τη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων που είχε βιώσει η χώρα. Η 7η Οκτωβρίου, με 1.400 νεκρούς, περιγράφεται ως η 11η Σεπτεμβρίου των Ισραηλινών ή η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους από το Ολοκαύτωμα.

Η απάντηση του ισραηλινού στρατού οδήγησε με τη σειρά της στον πιο αιματηρό πόλεμο από όλες τις συγκρούσεις που είχαμε ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στο παρελθόν. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας με διαρκείς βομβαρδισμούς – γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις ακόμη και από κυβερνήσεις της Δύσης- αλλά και να πραγματοποιήσει χερσαία επέμβαση προκειμένου να εξαλείψει από προσώπου γης τους τρομοκράτες της Χαμάς. Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα, ωστόσο το όριο του δικαιώματος περιορίζεται από την τήρηση του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει τη συλλογική τιμωρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας από τους βομβαρδισμούς έχουν πέσει νεκροί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα, με τον αριθμό να έχει υπερβεί τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων τα τελευταία 15 χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του CNBC ο φριχτός απολογισμός στις συγκρούσεις του  2008, 2012, 2014, 2021 είναι 18.600 άμαχοι Παλαιστίνιοι νεκροί. Να σημειωθεί πως στον τρέχοντα πόλεμο δεν υπάρχει άλλη επίσμη πηγή για την καταμέτρηση των θυμάτων, πέραν του ελεγχόμενου από τη Χαμάς υπουργείου Υγείας της Γάζας. Παρόλα αυτά τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ αποδέχονται ως εν πολλοίς αξιόπιστη την καταμέτρηση.monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments