Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch αποκαλύπτει ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο, μια ουσία που μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Οι οργανώσεις αυτές καλούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν την κατάσταση «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα».
Σύμφωνα με την έρευνα της Bloom, η οποία εξέτασε τυχαία 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), όλα τα δείγματα βρέθηκαν μολυσμένα με υδράργυρο. Ειδικότερα, η έρευνα καταδεικνύει ότι πάνω από το 50% των κονσερβών περιέχουν υδράργυρο σε επίπεδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 0,3 mg/kg, το οποίο έχει καθοριστεί για άλλα είδη ψαριών.
Αναθεώρηση των επιτρεπόμενων ορίων υδραργύρου στον τόνο
Οι ισχύουσες μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο για τον τόνο στην Ευρώπη έχουν καθοριστεί με βάση τα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι με γνώμονα την επικινδυνότητα του υδραργύρου για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπεται η πώληση του 95% των τόνων, με την μέγιστη περιεκτικότητα να έχει οριστεί στο 1 mg/kg για τον «φρέσκο» τόνο, αγνοώντας την τελική περιεκτικότητα στο προϊόν της κονσέρβας.
Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον τόνο, έναν από τους πιο μολυσμένους τύπους ψαριών, να έχει τρεις φορές υψηλότερη ανοχή σε υδράργυρο από ότι άλλα λιγότερο μολυσμένα είδη. Οι δύο ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση», καθώς ο υδράργυρος παραμένει τοξικός ανεξαρτήτως της πηγής κατανάλωσης.
Ο υδράργυρος, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που δημιουργούνται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις δέκα πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία. Στον ωκεανό, ο υδράργυρος μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο.
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τόσο ο στοιχειώδης υδράργυρος όσο και ο μεθυλυδράργυρος είναι τοξικοί για το νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτές τις ουσίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Οι οργανώσεις Bloom και Foodwatch καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμιστεί με τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg. Επιπλέον, ζητούν από τις δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και να διασφαλίσουν ότι οι διανομείς θα διαθέτουν μόνο προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο.
«Απαιτούμε οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τις κανονιστικές ρυθμίσεις και, χωρίς καθυστέρηση, οι διανομείς να μην διαθέτουν στην αγορά παρά μόνο τα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το πιο προστατευτικό όριο», δήλωσε η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch.
Πηγές: ΑΠΕ