«Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια και τους κανόνες της ΕΕ»: Με αυτή τη δήλωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, απαντά στον Ερντογάν σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να ζητήσει επίσημα ένταξη στην ομάδα των BRICS, ενώ η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ καθυστερεί.
Επιλογή: Ένταξη στην ΕΕ ή στους BRICS;
Οι BRICS αποτελούν μια ομάδα δέκα χωρών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Ιράν), που έχουν διαφορετικούς στόχους και δομή σε σύγκριση με την ΕΕ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η Τουρκία έχει καλές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, όμως υπάρχει μια σειρά περιορισμών με την ένταξη», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο.
Απαντώντας στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS, ο Πίτερ Στάνο διευκρίνισε ότι η Τουρκία είναι ελεύθερη να επιλέξει τις συμμαχίες και τις συνεργασίες της, αλλά παραμένει υποψήφια χώρα για την ΕΕ, γεγονός που συνεπάγεται κάποιους περιορισμούς.
«Μας συνδέει μια τελωνειακή ένωση και έχουμε πολύ καρποφόρες εμπορικές σχέσεις, που είναι ιδιαίτερα επωφελείς για την Τουρκία», πρόσθεσε.
Ομέρ Τσελίκ: Η διαδικασία ένταξης στους BRICS προχωρά
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, δήλωσε ότι η χώρα έχει επισήμως υποβάλει αίτημα για ένταξη στους BRICS.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Τσελίκ επεσήμανε: «Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι το αίτημά μας είναι σαφές και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη ή απόφαση από τους BRICS, θα την ανακοινώσουμε. Όμως ο πρόεδρός μας είναι σαφής ότι η Τουρκία επιθυμεί να συμμετέχει σε σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS».
Το αμερικανικό μέσο Bloomberg ανέφερε ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, και ότι η κίνηση αυτή προήλθε από την απογοήτευση της Τουρκίας για την έλλειψη πρόοδου στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, η κυβέρνηση του προεδρικού Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η νέα διπλωματική στρατηγική της Τουρκίας αποσκοπεί στη δημιουργία σχέσεων με διαφορετικές χώρες και ενδυνάμωση των δεσμών της ως μέλους του ΝΑΤΟ. Η υποψηφιότητα στους BRICS ερμηνεύεται και ως αντίκτυπος στις τρέχουσες διαφορές με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Οι BRICS λειτουργούν ως ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό σχήμα που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές. Στην παρούσα φάση, οι χώρες μέλη είναι: Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία.