Με οδηγό τον στρατηγικό σχεδιασμό «Αιώνας της Τουρκίας», η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά σε μια σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το υπουργείο Παιδείας έχει αναθεωρήσει το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο αφορά μαθητές από το δημοτικό μέχρι το Λύκειο.
Αυτή τη φορά, οι μαθητές θα αποκτήσουν νέα σχολικά βιβλία που θα τους διδάσκουν έννοιες όπως η «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan στα τουρκικά), η Θάλασσα των Νήσων και η Πατρίδα των Αιθέρων. Αυτοί οι όροι θα καθορίσουν τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα για τους μαθητές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στον χάρτη που θα παρουσιάζεται στους μαθητές, το Αιγαίο Πέλαγος δεν εμφανίζεται κομμένο στη μέση. Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας τοποθετείται στον χάρτη πάνω από την Τουρκία, αντί να φαίνεται πίσω από την ομιλία του Ερντογάν.
Δείτε τον χάρτη που θα δουν οι μαθητές στα νέα σχολικά βιβλία
Τουρκία: Η άσκηση για τους μαθητές του Γυμνασίου
Σύμφωνα με τα νέα τουρκικά σχολικά βιβλία για μαθητές 14 ετών στην ενάτη τάξη, τους δίνεται η εξής άσκηση:
Να παραθέσουν παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε διεκδικήσεις που θεωρούνται άδικες και αγνοούν τα νόμιμα και γεωγραφικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει να αναφέρεται ως Θάλασσα των Νήσων, το Αιγαίο αναφέρεται και πάλι.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην Ουράνια Πατρίδα. Η Γαλάζια Πατρίδα, σύμφωνα με το βιβλίο, περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων της.
Τουρκία: Σε ποιο μάθημα θα μαθαίνουν για την Γαλάζια Πατρίδα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στην Γεωγραφία, και συγκεκριμένα στην 9η τάξη, θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, καθώς και η ανάλυση χαρτών που σχετίζονται με τη Γαλάζια Πατρίδα και την Πατρίδα των Αιθέρων».
Στην 10η τάξη, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει «εξηγήσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα» (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νησιών, Θάλασσα του Μαρμαρά), καθώς και τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν συμμετέχει στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα.
Επιπλέον, μπορεί να εξεταστεί το έργο ύδρευσης με την «ΤΔΒΚ». Οι πληροφορίες που συλλέγονται θα οργανώνονται και θα αναλύονται, και θα εξετάζονται στον χάρτη. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης ότι για τις τάξεις 10 και 11 θα πρέπει «να τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και την ΤΔΒΚ».
Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στις χώρες που σχετίζονται με την καρδιά και τη διάδοση του τουρκικού πολιτισμού. Με βάση τα ευρήματα, μπορούν να δημιουργηθούν άρθρα και παρουσιάσεις που θα προβάλλουν αυτούς τους τομείς.