Η Τουρκία προχωράει αδιάκοπα στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου ώστε να καταστεί παγκόσμια υπερδύναμη. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα επιρροής που εκτείνονται από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη. Στοχεύει επίσης στη συμμετοχή της στο ισχυρό γκρουπ των αναδυόμενων οικονομιών BRICS και επεκτείνει την επιρροή της στον τομέα της ενέργειας.
Η Αγκυρα προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 52% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.
Αυτό συμβαίνει την ώρα που η οικονομική ομάδα του προεδρικού γραφείου, υπό τη διεύθυνση του υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, καταβάλλει ανοικτές προσπάθειες να ανακάμψει η οικονομία και να ανακουφιστεί ο πληθυσμός, κυρίως μέσω μείωσης τιμών. Επίσης, η Αγκυρα επιδιώκει δραστική αύξηση των ξένων επενδύσεων. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία μειώθηκε στο 52% τον Αύγουστο από 62% τον Ιούλιο.
Με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας να ανέρχονται στο 50%, εκδηλώνονται σκέψεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Is Bankasi, έχει ήδη προγραμματίσει μείωση των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πρόκληση η οικονομική ανάπτυξη, η οποία ανέβηκε στο 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 5,3% στο πρώτο τρίμηνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Is Bankasi, Χακάν Αράν, προειδοποίησε ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας θα συνεχιστούν και το 2025.
Στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, η Αγκυρα δεν μένει αδιάφορη. Η κυβέρνηση Ερντογάν υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών BRICS, που περιλαμβάνει τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Στη νέα αυτή ομάδα, έχουν ενταχθεί επίσης το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος. Επιπλέον, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν, πιστοί σύμμαχοι της Τουρκίας, επιδιώκουν επίσης να ενταχθούν. Η πιθανή διεύρυνση της ομάδας BRICS αναμένεται να συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Επέκταση στην Αφρική
Σήμερα, η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, με σχέδιο να στείλει τον επόμενο μήνα το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» για να εξερευνήσει υπεράκτιες πετρελαϊκές περιοχές που ανήκουν στη Σομαλία.
Η συγκεκριμένη κίνηση, όπως επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, αναμένεται να διαφοροποιήσει τις πετρελαϊκές προμήθειες της Τουρκίας και αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας της Αγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς της σε μια περιοχή όπου Κίνα, Ρωσία, χώρες του Κόλπου και Δύση ανταγωνίζονται για επιρροή. Ιδιαίτερα με τη Σομαλία, η Αγκυρα έχει στενές αμυντικές και οικονομικές σχέσεις.
Φιλόδοξες ενέργειες
Δύο είναι τα κύρια σημεία αναφοράς στην ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας: κατασκευή συμφωνιών και ενίσχυση συνεργασιών, με στόχο την καθιέρωση ισχυρής παρουσίας στην ενέργεια, τόσο στη Μεσόγειο όσο και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία υπέγραψε με την Shell μια δεκαετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου, με δυνατότητα ανακατεύθυνσης των φορτίων προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, η Shell θα προμηθεύει την κρατική τουρκική εταιρεία Botas με περίπου 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο από το 2027, όπως ανακοίνωσε η Αγκυρα. Στην εν λόγω σύμβαση περιλαμβάνεται και η δυνατότητα παράδοσης του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας.