Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, ανέφερε σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με την ιατρική εκκένωση παιδιών από τη Γάζα. Σύμφωνα με τον κύριο Έλντερ, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με ρυθμό λιγότερο από ένα παιδί την ημέρα. Αν αυτή η θανατηφόρα αργή διαδικασία συνεχιστεί, θα χρειαστούν πάνω από επτά χρόνια για να εκκενωθούν τα 2.500 παιδιά που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας.
Η κατάσταση είναι δραματική, καθώς τα παιδιά στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο από τις επιθέσεις, αλλά και από την έλλειψη ιατρικής φροντίδας. Ακόμα και όταν συμβαίνουν «θαύματα» και επιβιώνουν από τις επιθέσεις, εμποδίζονται να φύγουν για να λάβουν την αναγκαία ιατρική περίθαλψη, όπως αναφέρει η UNICEF.
Από την αρχή του έτους μέχρι τις 7 Μαΐου, ο μέσος όρος 296 παιδιών εκκενώνονταν ιατρικά κάθε μήνα. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στις 7 Μαΐου, ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά σε μόλις 22 παιδιά ανά μήνα. Από τότε, μόλις 127 παιδιά, πολλά εκ των οποίων υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες και τραυματισμούς, έχουν καταφέρει να φύγουν από τη Γάζα.
Δραματικές ιστορίες παιδιών στη Γάζα
Δυστυχώς, οι ιστορίες των παιδιών που πλήττονται από αυτή την κατάσταση είναι πολλές και συγκλονιστικές. Η Μαζιόνα, μια 12χρονη κοπέλα, υπήρξε θύμα ρουκετών που χτύπησαν το σπίτι της. Θεωρήθηκε νεκρή, αλλά κατάφερε να επιβιώσει με σοβαρά τραύματα στο πρόσωπό της. Χρειάζεται επειγόντως ιατρική διακομιδή για εξειδικευμένη φροντίδα, αλλά έχει απορριφθεί τέσσερις φορές. Η οικογένειά της έχει υποστεί ανυπολόγιστες απώλειες, με τα αδέλφια της να έχουν σκοτωθεί.
Η Έλια, μόλις 4 ετών, έχει υποστεί εγκαύματα τέταρτου βαθμού και πρόσφατα ακρωτηριάστηκε το πόδι της. Η μητέρα της, Εσλάμ, που επίσης υπέφερε από σοβαρά εγκαύματα, δεν κατάφερε να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και πέθανε πρόσφατα. Η Έλια τώρα περιμένει την έγκριση για ιατρική εκκένωση, αλλά η κατάσταση της επιδεινώνεται καθημερινά.
Ο Ατέφ, μόλις 6 μηνών, πάσχει από καρκίνο και σοβαρό υποσιτισμό. Η μητέρα του, Αμάλ, αναγκάστηκε να εκκενώσει τη βόρεια Γάζα κρατώντας τον στην αγκαλιά της. Ζει σε σκηνές κοντά στο νοσοκομείο, περιμένοντας επί δύο μήνες για ιατρική διακομιδή.
Η αδιάφορη γραφειοκρατία και οι συνέπειές της
Η κατάσταση των παιδιών στη Γάζα είναι δραματική, με πολλές περιπτώσεις να μην γίνονται γνωστές. Η COGAT του Ισραήλ παρέχει μόνο έναν κατάλογο εγκεκριμένων ασθενών, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν σε αβεβαιότητα. Όταν οι αιτήσεις για ιατρική διακομιδή απορρίπτονται, οι οικογένειες μένουν χωρίς καμία εξήγηση και οι πόνοι των παιδιών επιδεινώνονται.
Είναι αδιανόητο ότι σε μια εποχή που έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε με ασφάλεια αυτά τα παιδιά σε χώρους όπου μπορούν να λάβουν φροντίδα, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία οδηγούν σε αδικαιολόγητους θανάτους.
Μια κραυγή για βοήθεια
Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο προσπαθειών να αναδείξουμε τις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά των παιδιών στη Γάζα, η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: παιδιά που είναι βαριά άρρωστα στερούνται ιατρικής φροντίδας και εμποδίζονται να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Αυτή η κατάσταση δεν είναι απλώς ένα λογιστικό ζήτημα – είναι μια ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί άμεση προσοχή και δράση.