Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήUNRWA: Άδεια η δεξαμενή καυσίμων- Κι άλλες εγκαταστάσεις στη Γάζα θα σταματήσουν...

UNRWA: Άδεια η δεξαμενή καυσίμων- Κι άλλες εγκαταστάσεις στη Γάζα θα σταματήσουν να λειτουργούν – Monomaxos

"01 crossorigin="anonymous">


Για άδεια αποθήκη καυσίμων έκανε λόγο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα και μέσα σε λίγες ημέρες η UNRWA δεν θα μπορεί πλέον να ανεφοδιάζει νοσοκομεία, να απομακρύνει τα λύματα και να παρέχει πόσιμο νερό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της.

Η UNRWA στεγάζει σχεδόν 800.000 ανθρώπους δηλαδή περίπου τον μισό από τον συνολικό πληθυσμό των κατοίκων της Γάζας που έφυγαν από τα σπίτια τους αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ πριν από έναν μήνα ως απάντηση στις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο γενικός επίτροπος Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε σήμερα σε δωρητές πως η UNRWA αδειάζει σιγά σιγά μια αποθήκη καυσίμων στα σύνορα με το Ισραήλ που περιέχει στρατηγικά αποθέματα.

Αίτημα στον ισραηλινό στρατό να τη γεμίσει έμεινε αναπάντητο, είπε.

“Η δεξαμενή αυτή είναι τώρα άδεια”, είπε ο Λαζαρινί.

“Με προβολή στις επόμενες μία δύο ημέρες, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τα ασθενοφόρα και τις κύριες νοσοκομειακές λειτουργίες. Μερικά από αυτά (τα νοσοκομεία) έχουν κάποια ηλιακά αλλά είναι οριακά, άρα αυτά τα νοσοκομεία σταματούν να λειτουργούν”, είπε.

Ήδη, πολλά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους στη Γάζα λόγω ζημιών από τον πόλεμο ή έλλειψης καυσίμων, περιλαμβανομένου του αλ Κουντς, ενός από τα μεγάλα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που είναι το επίκεντρο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ αρνείται μέχρι στιγμής τις εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα λέγοντας ότι θα μπορούσαν να εκτραπούν προς τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τα καύσιμα της UNRWA χρησιμοποιούνται επίσης για την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων στερεών αποβλήτων από υπερπλήρεις καταυλισμούς στη νότια Γάζα, και ο Λαζαρινί είπε πως αυτές οι υπηρεσίες σύντομα θα σταματήσουν.

Χωρίς καύσιμα, οι μονάδες αφαλάτωσης στη στενή, πυκνοκατοικημένη λωρίδα που παρείχαν κάποτε πόσιμο νερό υποστηρίζοντας τουλάχιστον 290.000 ανθρώπους θα σταματήσουν επίσης στις 15 Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

“Άρα η κατάσταση είναι πολύ επείγουσα τώρα και πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερη”, είπε ο Λαζαρινί στους δωρητές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFPmonomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα